v-serpni-mozhna-bude-pobachiti-dva-supermisyatsi-sered-nikh-ridkisniy-blakitniy-misyats

В серпні можна буде побачити два супермісяці, один з яких – рідкісний блакитний Місяць

 • 519343 переглядiв

КИЇВ. 31 липня. УНН. Цього серпня можна буде стати свідками двох гарних видовищ: пару супермісяців, кульмінацією яких стане рідкісний блакитний Місяць. Про це пише Associated press, пише УНН.

Деталі

Перше видовище можна буде побачити у вівторок ввечері, коли повний місяць буде виглядати трохи яскравішим і більшим. Це тому, що він буде ближче, ніж зазвичай, лише за 357 530 кілометрів від нас, через що він називається "супермісяць".

У ніч на 30 серпня Місяць буде ще ближче - на відстані лише 357 344 кілометри. Оскільки це вже другий повний місяць у тому ж місяці, він буде так званим блакитним місяцем.

"Теплі літні ночі - ідеальний час, щоб спостерігати, як повний місяць сходить на східному небі за лічені хвилини після заходу сонця. І це відбувається двічі в серпні", - каже астрофізик НАСА у відставці Фред Еспенак.

За умови ясного неба, бінокль або телескоп на подвір'ї можуть підсилити враження, каже Еспенак, відкриваючи такі особливості, як місячні марії - темні рівнини, утворені давніми потоками вулканічної лави - і промені, що виходять з місячних кратерів.

Востаннє два повних супермісяці в одному місяці прикрашали небо в 2018 році. За словами італійського астронома Джанлуки Масі, засновника проекту "Віртуальний телескоп", це не повториться до 2037 року. Масі організує пряму інтернет-трансляцію супермісяця у вівторок ввечері, коли супутник Землі сходитиме над Колізеєм у Римі.

"Я планую зафіксувати всю красу цього явища... сподіваюся, що це передасть емоції нашим глядачам. Супермісяць дає нам чудову можливість підняти голову і відкрити для себе небо", - заявив Масі.

Додамо

Цього року перший супермісяць був у липні. Четвертий і останній буде у вересні. Два серпневі будуть ближчими, ніж обидва попередні. Як зазначає видання, серпневий повний місяць традиційно називають осетровим. Це пов'язано з великою кількістю цієї риби у Великих озерах Північної Америки у серпні, сотні років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший повний Супермісяць-2023: коли очікувати над Україною, поради астрологів

Українські Національні Новини

Новини Світу