v-ukraini-pratsiuiut-nad-zminamy-do-solidarnoi-pensiinoi-systemy

В Україні працюють над змінами до солідарної пенсійної системи

 • 23852 переглядiв

Україна працює над змінами в солідарній пенсійній системі, щоб зробити її більш збалансованою та справедливою, а також над розвитком накопичувальної системи пенсійних внесків.

В Україні зараз працюють  над змінами до солідарної пенсійної системи, щоб зробити її більш збалансованою та справедливою. Про це заявила Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович під час виступу на Міжнародному саміті міністрів, передає кореспондент УНН.

 "10,5 млн людей сьогодні сплачують внески, зокрема й пенсійні внески для того, щоб підтримувати наших пенсіонерів. 11 млн пенсіонерів ми маємо,  яким виплачуємо солідарні пенсії. Я думаю, що кожен з вас розуміє, що таке співвідношення є надзвичайно  загрозливим й очевидно не дозволяє нам робити якісне заміщення для пенсій наших громадян. На жаль сьогодні ми можемо заміщати тільки 32% їхнього заробітку – це дуже не високий критерій, який насправді велику кількість людей літнього віку ставить на межу бідності й вони потребують не тільки соціальних послуг, але й інших видів підтримки, в тому числі натуральної допомоги, щоб мати можливість забезпечувати свої базові потреби", - розповіла Жолнович.

Жолнович зазначила, що розуміючи, що демографічна ситуація в Україні не буде покращуватися, зараз надзвичайно важливо напрацювати систему накопичувальних пенсійних внесків.

"Щоб моє покоління, молодше покоління точно мало можливість хоча б за рахунок додаткових накопичень покривати свої ризики, які будуть пов’язані зі старістю та можливими вразливостями. Тож дуже важливо напрацювати зараз найкращі практики, тому що ми всі розуміємо, що накопичувальна пенсійна система є непростою", - сказала Жолнович.

Сьогоднішнє покоління повинно буде в старості довше працювати - Мінсоцполітики 22.04.24, 12:26 • [views_0]

За її словами, були ситуації коли накопичувальна пенсійна система зазнавала краху в багатьох країнах.

"Нам дуже важливо створити таку модель й таку систему, яка була б стійкою та дозволила нам поновити той ресурс, який вкладений нашими людьми, щоб вони мали можливість використовувати його на старості", - зазначила Жолнович.

За її словами, наразі в Україні працюють над змінами до солідарної пенсійної системи.

"Ми зараз працюємо й над змінами до солідарної пенсійної системи, щоб зробити її більш збалансованою й більш справедливою. У нас все ще залишається певна кількість людей, які отримують спеціальні пенсії – це силовики, судді, люди які постраждали в результаті Чорнобильської аварії та ще ряд людей, що мають спеціальне пенсійне забезпечення. Але воно непомірно розірване із загальною кількістю пенсіонерів й нам потрібно його збалансувати", - розповіла Жолнович.

Жолнович зазначила, що для України важливий досвід інших країн, щоб зрозуміти яким чином в інших країнах балансується і окреме спеціальне пенсійне забезпечення, яке безумовно існує, й відсоток покриття для всіх людей, які досягли пенсійного віку та здійснювали впродовж життя відрахування до солідарних пенсійних систем.

"Також ми зараз дуже  активно працюємо й над іншими видами соціального страхування, щоб всі хто постраждали від нещасних випадків на виробництві, всі хто втрачає свою працездатність тимчасово або має обмежене функціонування мали можливість швидко адаптуватися, швидко поновлювати таку працездатність та мати можливість працевлаштовуватися на ринку праці навіть враховуючи можливі обмеження в здоров’ї та функціонуванні. Що нам потрібно як підтримка в цьому напрямку? Це технічна експертиза, це комунікаційна складова, тому що всі ці програми та процеси не прості й вони вимагають дуже якісного комунікаційного процесу із суспільством", - розповіла Жолнович.

В Україні важливо зберегти грошову підтримку для тих людей, які її найбільше потребують - Мінсоцполітики26.04.24, 11:20 • [views_0]

Анна Мурашко

Економіка