v-ukraini-vykryly-shakhraiv-yaki-stvoryly-pidpilnyi-kol-tsentr-ta-vyduriuvaly-hroshi-u-hromadian-yes

В Україні викрили шахраїв, які створили підпільний кол-центр та видурювали гроші у громадян ЄС

 • 22787 переглядiв

Українські правоохоронці у співпраці з латвійською владою ліквідували міжнародну схему вимагання грошей у інвесторів електронних бірж, заарештувавши трьох головних організаторів та вилучивши докази.

Українські правоохоронці спільно з колегами з Латвії ліквідували міжнародну схему виманювання коштів з інвесторів електронних бірж. Про це заявили у Службі безпеки України, пише УНН.

Деталі 

Зазначається, що в операції брали участь кіберфахівці Служби безпеки спільно з Нацполіцією, прокуратурою та правоохоронними органами Латвійської Республіки.

У результаті спецоперації у Запоріжжі, Харкові та Дніпропетровській області затримано трьох організаторів оборудки.

Співробітники СБУ викрили зловмисників на "старті" їхньої злочинної діяльності, задокументували декілька фактів шахрайських маніпуляцій і затримали головних фігурантів.

У Києві судитимуть молодих шахраїв, які створили фейкові інвестиційні Telegram-канали та ошукали потерпілих на 400 тисяч гривень31.01.24, 10:47 • [views_0]

Як встановило розслідування, організатори залучили ще сімох мешканців Запоріжжя та Харкова. Ще один спільник – переховується за кордоном.

Під час проведення 14 одночасних обшуків у помешканнях шахраїв вилучено комп’ютерне та серверне обладнання, документацію, чорнові записи та банківські картки із доказами оборудки.

Наразі трьом затриманим повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки). Зловмисникам загрожує до 8 років тюрми

- резюмували правоохоронці. 

Зазначається, що іноземному спільнику зловмисників повідомлено про заочну підозру.

Доповнення

У СБУ пояснили, що зловмисники створили підпільний кол-центр, який діяв під виглядом одного із незалежних фінансових регуляторів ЄС.

У цьому "статусі" шахраї телефонували європейським вкладникам у фондові проєкти онлайн-бірж та пропонували їм "захист інвестицій".

Під час розмов фігуранти обіцяли здійснити "безпековий моніторинг" електронних транзакцій, а у разі їх сумнівності – повернути власникам вкладені кошти.

Вартість таких "послуг" становила 30% від суми однієї інвестиції

Крім цього, "за порадою" шахраїв, їхні жертви мали встановити на власних гаджетах спеціально розроблений мобільний додаток. Він дозволяв зловмисникам повністю контролювати фінансові операції потерпілих.

Отримавши доступ до приватних грошей, фігуранти виводили їх на власні банківські рахунки та обготівковували. Таким чином шахраї сподівались видурювати у потерпілих мільйонні суми у гривневому еквіваленті

- розповіли правоохоронці. 

Нагадаємо

Шахраї зламали акаунти офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, щоб обманним шляхом запропонувати сім'ям військовополонених включити їхніх родичів до списків на обмін за гроші.