v-ukravtodori-rozpovili-dlya-kogo-koristuvannya-dorogami-mozhe-stati-platnim

В Укравтодорі розповіли, для кого користування дорогами може стати платним

 • 16380 переглядiв

КИЇВ. 11 червня. УНН. На початку червня розпочалося обговорення законопроектів №3544 та №3545, які впроваджують систему стягнення плати з іноземних перевізників. Так, проїзд автомобільними дорогами, які перебувають у нормативному стані може у подальшому обходитися іноземним перевізникам у розмірі 3 грн за 1 км. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу Укравтодору.

"На початку червня Укравтодор ініціював обговорення законопроектів №3544 та №3545, які впроваджують систему стягнення плати з іноземних перевізників. Законопроект був ініційований групою народних депутатів України, а розробником тексту виступив Офіс підтримки реформ при Укравтодорі", - сказано у повідомленні.

Зазначається, що у проекті закону передбачено, що плату сплачують іноземні перевізники, які здійснюють транзитні перевезення через територію України. Вартість проїзду буде встановлюватися Кабінетом Міністрів України. У країнах ЄС вартість коливається від 2,2 до 11 грн.

Очікується, що вартість проїзду складатиме орієнтовно 3 грн за 1 км.

Окрім того, система контролю оплати буде залежати від конкретної моделі системи плати, яка буде обиратися на конкурсній основі. Очікується, що буде як стаціонарне обладнання гармонізоване з комплексами WiM, так і мобільні патрулі із дистанційним зчитуванням пристроїв нарахування плати.

Так, плата за проїзд буде стягуватися винятково із автомобільних доріг, які перебувають у нормативному стані. Наразі таких доріг близько 12 тис. км. Гроші з оплати підуть винятково в Державний бюджет, а саме в дорожній фонд і використовуватимуться виключно на розвиток доріг.

Повідомляється, що на круглому столі висловлено позицію про дотримання принципу недискримінації для перевізників при застосуванні плати, про встановлення екологічних параметрів, які б впливали на розмір плати, а також про готовність обговорювати введення плати, але обов’язково з урахуванням економічної ситуацій і стану ринку вантажних перевезень.

"Законопроект був розроблений на підставі Директиви 1999/62 ЄС, яка є впровадженою в більшості країн ЄС. Також проводилися консультації з представниками Швеції, Австрії, Угорщини. Ідея плати за проїзд тягнеться з 2011 року, але без законодавчого підґрунтя будь-які наступні кроки є недоцільними", - додається у повідомленні.

Нагадаємо, для того, щоб відремонтувати і будувати мости в Україні, необхідно 3 мільярди доларів у межах відповідної програми.

Українські Національні Новини

Суспільство