v-ukrayini-avtomatizuvali-obmin-danimi-pro-smert-lyudini

В Україні автоматизували обмін даними про смерть людини

 • 13244 переглядiв

КИЇВ. 20 листопада. УНН. Міністерство юстиції України та Пенсійний фонду України почали автоматичну взаємодію між реєстрами за допомогою національної системи "Трембіта", тож тепер обмін даними здійснюватиметься без участі людини, що прискорить процес надання соціальної допомоги на поховання померлої особи і припиняти виплату пенсії. Про це повідомляє УНН з посиланням на TAPAS.

"Запрацювала автоматична взаємодія між реєстрами Міністерства юстиції України та Пенсійного фонду України. Це вже – друга електронна взаємодія в межах національної системи "Трембіта". Завдяки системі здійснюватиметься обмін даними без участі людини, що пришвидшить процес надання послуг громадянам. Технічно взаємодія відбувається між Державним реєстром актів цивільного стану громадян (ДРАЦС) та Реєстром застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (ІКІС ПФУ)", - йдеться у повідомленні.

Так, перевірку даних про померлих осіб відтепер автоматизовано. Ця взаємодія дозволяє оперативно інформувати Пенсійний фонд з боку Міністерства юстиції про факт смерті громадянина. Це, у свою чергу, дозволяє своєчасно надавати соціальну допомогу на поховання померлої особи і припиняти виплату пенсії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Пенсійному фонді розповіли про етапи оцифрування паперових пенсійних справ

Зазначається, що донедавна процес пересилання даних відбувався вручну, що значно затримувало процес обміну і звірення даних (дані до Пенсійного Фонду передавали протягом десяти робочих днів) і підвищувало ризик суб’єктивних технічних помилок.

"Нова взаємодія дозволяє громадянам оперативно отримувати виплати на поховання, а державі – контролювати процес і унеможливити будь-які махінації з пенсіями померлих людей", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, комітет рекомендував Раді ухвалити закон щодо контролю за держвиплатами.

Українські Національні Новини

Суспільство