v-ukrayini-blizko-100-tisyach-lyudey-strazhdayut-vid-epilepsiyi

В Україні близько 100 тисяч людей страждають від епілепсії

 • 19753 переглядiв

КИЇВ. 26 березня. УНН. Близько 100 тисяч людей в Україні живуть з епілепсією. Такі дані повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я, передає УНН.

"Близько 50 мільйонів людей в усьому світі живуть з епілепсією, а в Україні — близько 100 тисяч людей з епілепсією", – йдеться в повідомленні.

У МОЗ нагадали, як правильно надавати першу медичну допомогу людині з епілепсією під час нападу:

  • перевернути людину на бік;
  • покласти щось м'яке під голову, щоб уникнути травми.

Водночас, не потрібно:

  • класти щось у рот, адже тверді предмети можуть травмувати, пошкодити зуби та ясна, а інколи навіть існує ризик зламати щелепу. У відомстві підкреслили, що під час нападу в людини не може запасти язик.
  • намагатися зупинити напад — напад повинен пройти сам.

Епілепсія — це хронічний розлад мозкової діяльності, для якого характерні напади у вигляді короткочасних мимовільних судом, що повторюються. Ознаки нападів залежать від того, в якій ділянці мозку починаються порушення. Можуть виникати тимчасові симптоми: втрата орієнтації або свідомості, порушення рухових функцій, органів відчуття (зір, слух та смак), зміни настрою та інші.

Як повідомляв УНН, щороку 26 березня відзначається "Фіолетовий день", або Всесвітній день боротьби з епілепсією, який створено для підвищення обізнаності про хворобу, розвінчання міфів та привернення уваги до хворих цією недугою.

Нагадаємо, в Україні заборонили ліки проти епілепсії.

Українські Національні Новини

Суспільство