v-ukrayini-khochut-posiliti-prozorist-realizatsiyi-areshtovanogo-mayna

В Україні хочуть посилити прозорість реалізації арештованого майна

 • 18943 переглядiв

КИЇВ. 5 лютого. УНН. Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №3360-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення розбіжностей та осучаснення реалізації майна в іпотеці та виконавчому провадженні. Відповідне рішення підтримали 276 народних депутатів України, передає кореспондент УНН.

Цитата:

“На сьогодні нам потрібно реалізовувати предмет іпотеки процедури виконавчого провадження через електронні торги… Є певні зауваження від Міністерства юстиції, яке буде поправлено до другого читання, що суб’єктом врегулювання вказаного законопроекту повинен виступати не Кабінет міністрів, а Міністерство юстиції. Ми це до другого читання виправимо”, - зазначив автор законопроекту, нардеп від “Слуги народу” Ігор Фріс.

Деталі

Проектом закону передбачається внесення змін до низки законодавчих актів у сфері реалізації арештованого майна в межах процедури виконавчого провадження, а саме:

  • виключення процедури реалізації за фіксованою ціною;
  • визначення Кабінетом міністрів порядку проведення електронних аукціонів;
  • забезпечення можливості проведення електронних аукціонів у спосіб продажу майна з можливістю зниження початкової ціни;
  • запровадження процедур, які забезпечать прозору реалізацію активів;
  • вдосконалення процедури реалізації предмета іпотеки з дотриманням принципу нотаріального засвідчення фактів для надання їм юридичної вірогідності.

Відповідно до пояснювальної записки, метою законопроекту є створення законодавчих передумов для посилення прозорості системи реалізації арештованого майна з дотриманням принципу нотаріального засвідчення фактів для надання їм юридичної вірогідності, підвищення ефективності виконання судових рішень, вдосконалення нормативного регулювання, а також усунення суперечностей між чинними актами в частині реалізації активів в межах процедури виконавчого провадження.

Доповнення

Варто зазначити, що напередодні Верховна Рада направила до комітету для підготовки на повторне перше читання законопроект щодо вдосконалення діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Українські Національні Новини

Економіка