v-ukrayini-khochut-skasuvati-knigi-vidgukiv-ta-propozitsiy

В Україні хочуть скасувати "книги відгуків та пропозицій"

 • 14843 переглядiв

КИЇВ. 24 січня. УНН. У вересні 2018 року Міністерство економічного розвитку та торгівлі винесло на громадське обговорення проект постанови Кабміну, який, серед іншого, пропонує не зобов'язувати українських підприємців вести книги відгуків і пропозицій. Думки українців щодо доцільності таких змін розділилися, передає УНН із посиланням на дані сайту МЕРТ.

Йдеться, зокрема, про Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів".

У документі йдеться про те, що книга відгуків і пропозицій була запроваджена ще в Радянському Союзі. Тоді вона була майже єдиним інструментом народного контролю за підприємствами, установами та організаціями.

Сьогодні ж, на думку МЕРТ, українці мають достатньо дієвих інструментів захистити свої права. До прикладу - звернутися до Держпродспоживслужби, або ж залишити відгук про той чи інший заклад у мережі Інтернет, йдеться у документі.

Скасування норми про обов'язкове ведення книги відгуків та пропозицій допоможе поліпшити бізнес-клімат в Україні, переконані у МЕРТ. Це також дозволить економити близько 125 млн гривень на рік – по 528 гривень на одного суб'єкта господарювання, йдеться у пояснювальній записці до документа.

Втім, 279 українців виступили проти скасування книги відгуків та пропозицій, 259 українців - за. Про це свідчать дані громадського обговорення проекту, оприлюднені на сайті МЕРТ (станом на 24 січня 2019 року).

Таким чином, поки що, можна стверджувати, що думки експертів та українців з приводу відмови від книги скарг та пропозицій розділились майже порівну.

Нагадаємо, як писав УНН, захисників прав споживачів обурилися намірами окремих народних депутатів поновити мораторій на перевірки бізнесу. 

Також нагадаємо, що минулого року депутат Сергій Тригубенко вимагав від КМУ скасування мораторію на перевірки постачальників продуктів у школи і садочки через рекордну кількість спалахів харчових отруєнь саме серед дітей. 

Українські Національні Новини

Економіка