v-ukrayini-mayzhe-u-98-vipadkakh-pri-nadanni-kreditiv-zafiksovani-porushennya

В Україні майже у 98% випадків при наданні кредитів зафіксовані порушення

 • 8580 переглядiв

КИЇВ. 15 травня. УНН. Українські банки, а також небанківські установи регулярно не дотримуються норм закону "Про споживче кредитування", що найчастіше спостерігається у рекламі, розкритті інформації, умовах кредитів, повідомленні реальної вартості кредитів та при виборі страхових компаній. Про це йдеться у результатах другої хвилі дослідження практики роботи на ринку споживчого кредитування, проведеного під керівництвом проекту USAID "Трансформація фінансового сектору", передає УНН з посиланням на прес-реліз USAID.

"У 97,6% випадків під час первинної консультації "таємним покупцям" не надавалась повна письмова інформація про кредит, як того вимагає законодавство. Найчастіше була відсутня інформація щодо реальної річної процентної ставки та орієнтовної загальної вартості кредиту", - йдеться у дослідженні.

Згідно з результатами, понад 10% всіх рекламних матеріалів порушують заборону реклами "0%" кредитів. Зокрема, у більшості рекламних матеріалів не вказуються процентні ставки. Також, зазначається, що фінустанови продовжують практику стягнення високих комісій за надання та обслуговування кредитів.

"Така практика призводить до того, що реальні річні процентні ставки банків за кредитами на суму від 4000 до 6000 грн на термін від 6 до 12 місяців коливається від 32% до 200%, а реальні річні процентні ставки фінансових компаній сягають 1 600%", - вказується у прес-релізі.

Поширеними, йдеться у результатах дослідження, є незаконні умови у договорах, особливо надання кредитору права вимагати дострокового повернення кредиту, якщо позичальник не погоджується зі зміною розміру платежів за кредитом (50% договорів).

Крім того, зазначається у релізі, у всіх випадках надання кредиту з обов'язковим страхуванням позичальнику не дали змогу обрати страхову компанію, і в половині паспортів таких споживчих кредитів було зазначено, що страхування не є обов'язковим.

Як повідомляв УНН, Національний банк України поки що не бачить підстав для докапіталізації державних банків. Про це сьогодні сказала журналістам у Києві заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова.

Українські Національні Новини

Економіка