v-ukrayini-mozhe-zyavitisya-onlayn-propiska-rada-skhvalila-zakonoproekt

В Україні може з’явитися онлайн-прописка: Рада схвалила законопроект

 • 32174 переглядiв

КИЇВ. 15 липня. УНН. Верховна рада ухвалила законопроект, що врегульовує питання реєстрації українців, а фактично запроваджує онлайн-приписку, повідомляє УНН.

Прийнято за основу проект Закону "Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні" (№5463). "За" проголосував 251 нардеп.

Деталі законопроекту

Законопроектом, зокрема, передбачено запровадження декларування та реєстрації місця проживання у електронній формі, функціонування реєстрів територіальних громад виключно у електронній формі, можливість обміну інформацією між територіальними громадами та з державними реєстрами в автоматичному режимі.

Відповідно до проекту місце проживання декларується у житлі, яке знаходиться у приватній власності; житлі, призначеному для короткотермінового проживання (гуртожитках, військових частинах, спеціалізованому соціальному закладі, стаціонарному соціально-медичній установі і т.п.). Місце проживання можна зареєструвати в житлі комунальної власності, що підлягає приватизації, і в службовому житлі.

Проектом для забезпечення роботи зазначених реєстрів органи місцевого самоврядування матимуть право створювати або використовувати вже створені власні інформаційно-телекомунікаційні системи чи безоплатно використовувати засоби відомчої інформаційної системи ДМС.

Проектом Закону пропонується скасувати паперовий документообіг; виключити можливість дублювання реєстрації у різних реєстрах територіальних громад; органи будуть обмінюватися інформацію про місце проживання без залучення особи; інформація про місце проживання відповідатиме дійсності на момент її запиту.

У Міністерстві цифрової трансформації наголосили, що ухвалений проект закону скасує "штамп про прописку" та паперову довідку про місце проживання до ID-картки.

Українські Національні Новини

Політика