v-ukrayini-ochikuyetsya-skorochennya-plosch-posivu-tsukrovogo-buryaka-na-25

В Україні очікується скорочення площ посіву цукрового буряка на 25%

 • 13508 переглядiв

КИЇВ. 23 квітня. УНН. За аналітичними даними Національної асоціації цукровиків України "Укрцукор", посівні площі під цукровими буряками в Україні в цьому році складуть 205-210 тис. га, що на 25% менше ніж минулого року. Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-службу " Укрцукор".

"За нашими прогнозами, згідно з запланованими сировинними зонами цукрових заводів на поточний сезон посівні площі становитимуть 205-210 тис. га. Звичайно, оцінки можуть змінитися після завершення посівних робіт в центральних та північних областях, або у разі загибелі рослин чи несходження насіння. У будь-якому разі, цукрову галузь чекає один з найважчих сезонів за останні 10 років", - зазначив аналітик сировинних ринків та сільського господарства НАЦУ "Укрцукор" Василь Долінський.

Так, станом на 22 квітня, за даними Мінагрополітики, цукровими буряками засіяно 202 тис. га, зазначили в асоціації.

Попри тимчасове похолодання, посівна кампанія завершується, і чимало господарств вже отримали перші сходи, додали в "Укрцукор".

"Відносно теплий кінець березня та наявність вологи в ґрунті підштовхнули аграріїв сіяти якомога раніше. Як результат - закінчення посівних робіт до кінця другої декади квітня. Для порівняння, минулого року на поточну дату аграрії засіяли лише половину площ", - прокоментували в асоціації.

Щодо структури посівів, що цьогоріч, як і минулого року, більш ніж половину посівів цукрових буряків аграрії засіяли у чотирьох областях, а саме у Вінницькій — (21,8%), Хмельницькій — (13,9%), Полтавській — (11,9%), Тернопільській — (10,8%).

"Якщо розглянути структуру посівних площ в масштабах України, навіть якщо враховувати області де посівні роботи ще тривають, можна побачити збільшення площ лише у Житомирській, Львівській та Волинській областях. У свою чергу найбільші втрати на Вінниччині – близько 12 тис. га, Харківщина та Полтавщина – ще мінус 13-15 тис. га, Київщина, Черкащина, Кіровоградщина в сумі втратили 11-12 тис. га, Тернопільська та Хмельницька області – 10 тис. га", - прокоментував Долінський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У березні експорт цукру скоротився на 12%

Як повідомляв УНН, на початок лютого виробництво цукру в Україні у 2018-2019 маркетинговому році зменшилось на 15%.

Раніше повідомлялося, що за перший календарний місяць 2019 року Україна вичерпала квоти на безмитні поставки цукру в ЄС.

Нагадаємо, у Мінагрополітики прогнозували, що у 2019 році зменшаться площі посіву цукрового буряка та соняшника.

Українські Національні Новини

Економіка