v-ukrayini-proponuyut-stvoriti-institut-reyestrovanikh-partnerstv-uzhe-ye-zakonoproekt

В Україні пропонують створити інститут реєстрованих партнерств: уже є законопроект

 • 566126 переглядiв

КИЇВ. 14 березня. УНН. У Верховній Раді зареєстровано законопроект про інститут реєстрованих партнерств для одностатевих та різностатевих пар. Про це УНН повідомляє з посиланням на інформацію на сайті ВР.

Цитата

«Основною метою законопроєкту є закріплення у законодавстві нового інституту реєстрованих партнерств. Для цього перед законопроєктом було поставлено декілька цілей, зокрема визначити правові та організаційні засади реєстрованих партнерств, правовий статус, особисті немайнові та майнові права і обов'язки реєстрованих партнерів, порядок і наслідки державної реєстрації та порядок припинення реєстрованого партнерства», - ідеться в пояснювальній записці.

Деталі

Як повідомляється, законопроект, під № 9103, закріплює особисті немайнові права та обов'язки реєстрованих партнерів, зокрема права партнера у разі смерті чи зникнення безвісти іншого з реєстрованих партнерів, положення про правовий режим майна реєстрованих партнерів, визначає правила спадкування реєстрованими партнерами за законом і за заповітом, встановлює засади соціального захисту реєстрованих партнерів.

Також повідомляється, що відповідно до законопроєкту реєстрованим партнерством є зареєстрований у визначеному порядку добровільний сімейний союз двох повнолітніх осіб, однієї чи різної статі, в основі якого лежить взаємоповага, взаєморозуміння, взаємопідтримка, взаємні права та обов'язки, що корелює з визначенням сім'ї, відповідно до норм Сімейного кодексу України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Петиція про легалізацію одностатевих шлюбів в Україні набрала необхідні 25 тисяч голосів

При цьому в законопроєкті уточнюється, що реєстроване партнерство не є шлюбом, а також те, що проживання осіб однією сім'єю не є реєстрованим партнерством, якщо відповідний союз не зареєстровано.

Після державної реєстрації, як пропонується, партнери набувають статусу близьких родичів, а саме члена сім’ї першого ступеня споріднення одне щодо одного, незалежно від того, чи проживають вони фактично разом та чи ведуть спільно домашнє господарство.

«Реєстрація партнерства проводиться після 10 днів з дня подання відповідної заяви, а розірвання - можливе як за спільною заявою, так і за волевиявленням однієї зі сторін (судом в порядку окремого провадження, при цьому заходів для примирення чи встановлення причин розірвання не проводиться)», - зазначається в пояснювальній записці.

Проектом також передбачені положення щодо можливості реєстрації партнерства за відсутності однієї осіб або поза межами органу реєстрації актів цивільного стану (до прикладу, коли особа є військовослужбовцем).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський відповів на петицію про легалізацію одностатевих шлюбів в Україні

Законопроект також містить положення щодо договору реєстрованого партнерства та вимог щодо його укладення. Якщо в такому договорі не передбачене інше, то на майно, набуте реєстрованими партнерами за час перебування в партнерстві, поширюється режим спільної сумісної власності.

Проектом передбачені положення для соціального захисту партнерів, вирішено питання у разі зникнення безвісти, чи смерті іншого з партнерів (в тому числі питання спадкування). Відповідні положення про конкретні права реєстрованих партнерів передбачені і у відповідних прикінцевих положеннях законопроєкту, що вносять зміни до більш ніж 40 законодавчих актів.

Законопроект не регулює питання батьківства реєстрованих партнерів.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Playboy перезапускає журнал: хоче конкурувати з OnlyFans

     • 1425930 переглядiв

    У метро Києва знову запрацювали QR-коди

     • 1214246 переглядiв

    Чи будуть сьогодні відключення світла - відповіли в Укренерго

     • 540523 переглядiв

    Угоду про зерновий коридор продовжено, стверджує росія

     • 1099116 переглядiв

    На Луганському фронті у росіян без суттєвих просувань - Гайдай

     • 420234 переглядiв

    Удар армії рф по Краматорську забрав життя однієї людини

     • 444882 переглядiв

    Ченці УПЦ МП не бажають виселятися з Києво-Печерської Лаври

     • 713846 переглядiв