v-ukrayini-strimko-znizhuyetsya-seredniy-vik-khvorikh-i-pomerlikh-vid-covid-19-ye-rizik-zrostannya-zakhvoryuvanosti

В Україні стрімко знижується середній вік хворих і померлих від COVID-19: є ризик зростання захворюваності

 • 32456 переглядiв

КИЇВ. 14 липня. УНН. В Україні стрімко зменшується середній вік хворих і померлих від COVID-19, і це може вказувати на майбутнє зростання захворюваності. Про це йдеться в прогнозі від НАН щодо розвитку епідемії COVID-19 в Україні в період 14–27 липня, передає УНН.

Цитата:

"Певну стурбованість викликає стрімке падіння середнього віку хворих і померлих. Такий демографічний зсув може вказувати на майбутнє зростання захворюваності", - вказали аналітики з НАН.

Деталі

За даними аналітиків, продовжується позитивна динаміка кількості нових виявлень у більшості регіонів України. Хоча темпи зниження продовжили уповільнюватися. "Репродуктивне число піднялося до 0.9 і продовжує зростання. При збереженні такої тенденції кількість нових випадків припинить зменшуватися приблизно через два тижні. У деяких регіонах (Донецькій, Луганській, Кіровоградській областях) значення репродуктивного числа перевищило 1, але, з огляду на відносно невелику кількість нових виявлень і нерівномірність надходження статистичної інформації, робити висновок про початок зростання в цих регіонах іще зарано", - зазначили у НАН.

Вказано, що аналіз та прогноз епідемічної ситуації сильно ускладнюється тим, що в офіційній статистиці нових виявлень дуже велика частка давніх випадків. Близько третини всіх виявлених випадків припадає на Київ, а саме в Києві затримки оприлюднення даних тестувань є найбільшими. Тому затримки оприлюднення кількості виявлень у Києві суттєво впливають на загальнонаціональну статистику. 

"Середня кількість нових виявлень в Україні зменшилася до 476 осіб на день (за два тижні зменшилася на 23%), середня кількість летальних випадків дорівнює 19 смертей на день у середньому за останній тиждень. Згідно з прогнозними обчисленнями (в яких закладено тенденцію збільшення репродуктивного числа), середня кількість нових випадків дорівнюватиме 468 протягом тижня 14–20 липня 2021 року та 442 – протягом тижня 21–27 липня 2021 року", - зазначили у НАН.

Зазначається також, що спостережувана летальність зросла і становить близько 3,5% для дат 3-4-тижневої давнини.

Демографічні дані, як повідомляється, вказують на гіпотетичний рівень смертності в першій половині червня без коронавірусу – нижчий, ніж у будь-який з попередніх шести років. Зростання смертності у кінці червня спричинене, ймовірно, спекотною погодою.

"Ситуація в Європі суттєво погіршилась. Є вагомі підстави вважати, що каталізатором такого погіршення стали масові заходи, пов’язані, зокрема, із Чемпіонатом Європи з футболу. Така ситуація потребує пильнішої уваги до масових заходів, що проводяться в Україні", - вказали науковці.

"Досвід європейських країн (Нідерландів, Іспанії та Греції) вказує на високу ймовірність вибухового сценарію розвитку наступної хвилі, здебільшого серед молоді, що бере участь у масових заходах. Наслідки поширення хвилі сильно залежать від рівня вакцинованості груп ризику. Тому варто продовжувати користуватися засобами індивідуального захисту, утримуватися від участі у масових заходах і максимізувати темпи вакцинації серед груп ризику", - зазначили також у НАН.

Доповнення

В Україні зафіксовано вже 2,242 млн випадків коронавірусної хвороби COVID-19, приріст за добу, 13 липня, - понад 500, що більше, ніж напередодні. Госпіталізовано за добу при цьому 409 осіб, зростання у порівнянні з показником днем раніше.

Українські Національні Новини

Суспільство