v-ukrayini-vidznachayut-25-richnitsyu-konstitutsiyi

В Україні відзначають 25-річницю Конституції

 • 22393 переглядiв

КИЇВ. 28 червня. УНН. Сьогодні в Україні відзначають 25-річницю з Дня Конституції. Про це пише УНН.

Свято

День Конституції України щорічно відзначається 28 червня на честь ухвалення Конституції незалежної України. Основний Закон Держави Україна був ухвалений 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання. Конституція України набула чинності з дня її прийняття. 

Ухвалення Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені. 

Наша країна має багатовікову історію конституційного процесу. Знаменита Конституція українського гетьмана Пилипа Орлика була опублікована ще на початку XVIII століття – в 1710 році і за оцінками істориків, стала однією з перших європейських конституцій Нового часу. Чинності конституція Орлика, однак, так і не набула.

Сучасна історія Конституції України розпочалася 28 червня 1996 року. Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло становленню України як самостійної та незалежної держави і повноправного суб’єкта міжнародних правових відносин. 

Міжнародне співтовариство визнавало українську Конституцію однією з найдемократичніших у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оригінал Конституції Пилипа Орлика привезуть в Україну на День незалежності

Релігійне свято

28 червня — початок Петрового посту. Петрів піст — літній багатоденний піст, встановлений на честь апостолів Петра і Павла. Його ще називають Апостольським, Петропавлівським або Петрівкою.

Розпочинається в понеділок через тиждень після Трійці (П'ятидесятниці), тобто в понеділок, який настає після дев'ятої неділі починаючи з Великодня. Кінець Петрівки завжди припадає 12 липня — на свято святих і всехвальних славних першоверховних апостолів Петра і Павла. Отже, Апостольський піст щороку має різну тривалість: найкоротший триває 8 днів, найдовший – 42 дні.

Іменини сьогодні відзначають: Григорій, Єфрем, Кіра, Михайло, Семен, Федір.

Нагадаємо

Уряд затвердив план заходів щодо святкування 25-ї річниці Конституції України.

Українські Національні Новини

УНН Lite