v-ukrayini-vidznachayut-den-derzhavnogo-prapora-3

В Україні відзначають День Державного прапора: заходи у столиці

 • 38432 переглядiв

КИЇВ. 23 серпня. УНН. День Державного прапора відзначають в Україні щороку 23 серпня, повідомляє УНН.

Деталі

Раніше цей день відзначали тільки в Києві 24 липня. Саме цього дня у 1990 році синьо-жовтий прапор було піднято над Київською мерією. Українці не були впевнені, що Декларація про державний суверенітет буде ухвалена, але 16 липня 1990 року це сталося. 

З 2009 року офіційна церемонія підняття прапора святкується 23 серпня по всій Україні. Історія нинішнього синьо-жовтого прапора дуже давня. Починаючи з часів хрещення Русі, ці кольори завжди були присутні на прапорах Української держави різних століть.

Синій колір на прапорі Україна означає мирне небо, а жовтий — пшеничні ниви.

Цьогоріч урочисті заходи відбудуться на території Національного музею історії України у Другій світовій війні за участю киян. Зокрема, ветерани АТО і ООС піднімуть на флагшток найбільший державний прапор. А 30 юних жителів столиці, які є переможцями шкільних олімпіад, творчих фестивалів і спортивних змагань, з рук міського голови отримають паспорти громадян України у вигляді ID-карт.

День Державного Прапора України в столиці вперше проходить на території Меморіального комплексу “Національний музей історії України у Другій світовій війні”. У 2020 році там було відкрито меморіал із найбільшим прапором. Окрім того, саме з печерських пагорбів український прапор видно з багатьох місць.

Церемонія підняття Державного Прапора України відбудеться за участю Київського міського голови і загальновійськового взводу роти Почесної варти.

Цьогоріч на День Прапора України у Києві відбудеться “Кримська платформа”, участь у якій візьмуть 45 країн.  Це дипломатична ініціатива України, основною її метою є повернення міжнародної уваги до питання Криму, захисту прав людини на окупованих територіях та деокупації півострова.

У місті також проведуть культурно-громадську акцію, присвячена святкуванню 30-ї річниці незалежності України “Обрядовий рушник”, покажуть фільми “Сильніше, ніж зброя”, “Михайло Грушевський” у кінотеатрах мережі КП “Київкінофільм”.

Також у різних районах Києва відбудуться покладання квітів з нагоди Дня Державного Прапора України до памʼятників захисників України.

Доповнення

До Дня Державного Прапора України та 30-ї річниці Незалежності України було встановлено новий тризуб на флагштоку найбільшого державного прапора. Конструкція оновленого тризуба легша і оснащена поворотним механізмом. Сам флагшток зараз є найбільшим в Україні. Його висота становить близько 90 метрів, вага — 32 тонни. Розмір полотнища прапора — 16 на 24 метри.

На сьогодні це найбільший флагшток в Україні висотою в майже 90 метрів та вагою в 32 тонни. Розмір полотнища прапора — 16 на 24 метри.

У Києві 23 серпня через урочистості з нагоди Дня прапора обмежили рух низкою вулиць та призупинять рух деяких автобусів та тролейбусів. Також закриють вхід та вихід станції метро “Золоті ворота”, який розташований на вул. Володимирській.

Українські Національні Новини

Суспільство