v-ukrayini-zapustyat-ipoteku-pid-7-umovi-programi

В Україні запустять іпотеку під 7%: умови програми

 • 28353 переглядiв

КИЇВ. 27 січня. УНН. Кабінет міністрів України на засіданні у середу, 27 січня, затвердив рішення про здешевлення вартості іпотечних кредитів до 7% річних, передає УНН з посиланням на повідомлення Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля у Facebook, передає УНН.

Деталі

Шмигаль заявив, що сьогодні на засіданні уряду було схвалено постанову, яка затверджує механізм "доступного іпотечного кредитування". "Вже цього року українці зможуть взяти іпотеку під 7%", - запевнив Шмигаль.

Більш конкретних термінів Шмигаль не надає.

Що пропонує уряд для такої іпотеки:

  • Іпотечна ставка – 7%
  • Максимальний термін іпотеки – 20 років.
  • Мінімальний перший внесок — 15% вартості житла.
  • Програма запрацює в межах "Доступних кредитів 5-7-9%".

Як пояснили в Офісі Президента, йдеться про постанову "Деякі питання забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва з метою здешевлення вартості іпотечних кредитів".

Вона передбачає, що Фонд здійснює компенсацію відсоткової ставки до рівня 7% річних за іпотечними кредитами, що надаються позичальникам на придбання житла, з метою здешевлення їхньої вартості. Компенсацію відсотків Фонд надає позичальникам, які отримали іпотеку у національній валюті в уповноваженому банку.

За даними ОП, скористатися компенсацією зможуть як громадяни України, які прагнуть купити квартиру, так і ті, хто хоче побудувати будинок самостійно. Водночас зазначається, що в іпотеку не можна буде придбати житло, яке побудоване до 2015 року.

Постанова буде доопрацьована у Міністерстві фінансів протягом двох днів і подана на підпис Прем’єр-міністру до п’ятниці, 29 січня, додали в ОП.

Що було раніше

У липні 2020 року Президент Володимир Зеленський обіцяв "дотиснути" державні банки щодо іпотеки під 10%. Проте вже у серпні повідомив, що є певні складності у впровадженні іпотеки під 10%.

Варто зазначити також, що за даними НБУ, минулого року попит на іпотеку серед населення рекордно зріс, зокрема і на тлі зниження відсотків за іпотечними кредитами.

Українські Національні Новини

Економіка