v-ukrayini-zminili-protseduru-realizatsiyi-mayna-v-ipotetsi-ukhvaleno-zakon

В Україні змінили процедуру продажу майна в іпотеці: ухвалено закон

 • 17734 переглядiв

КИЇВ. 16 липня. УНН. Верховна Рада ухвалила проект закону № 3360-1, який має забезпечити дотримання прав та інтересів при реалізації предмета іпотеки через електронні аукціони. Парламентарі віддали "за" законопроект у другому читанні та в цілому 295 голосів, передає УНН.

Що передбачає

Метою документу є вдосконалення наявної наразі системи реалізації арештованого майна.

Особливість його полягає у забезпеченні інстуціонального принципу дотриманням процедури нотаріального засвідчення фактів при реалізації предмета іпотеки та забезпечення безспірності прав іпотекодержателя при задоволенні його вимог.

Законом внесено зміни до низки законодавчих актів у сфері реалізації арештованого майна в межах процедури виконавчого провадження, а саме:

  • виключено процедуру реалізації за фіксованою ціною;
  • визначено порядок проведення електронних аукціонів Кабміном за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері реалізації майна (майнових прав, інших активів);
  • забезпечено можливість проведення електронних аукціонів у спосіб продажу майна з можливістю зниження початкової ціни;
  • запроваджено процедури, які забезпечать прозору реалізацію активів;
  • вдосконалено процедуру реалізації предмета іпотеки з дотриманням принципу нотаріального засвідчення фактів для надання їм юридичної вірогідності.

Доповнення

Раніше Рада ухвалила проект закону № 5141 про обмеження повноважень АРМА у частині примусового продажу майна, що перебуває в управлінні агентства, до вироку суду.

Українські Національні Новини

Політика