v-ukrayini-zrostaye-kilkist-lyudey-yaki-govoryat-ukrayinskoyu-vdoma-opituvannya

В Україні зростає кількість людей, які говорять українською вдома – опитування

 • 227261 переглядiв

КИЇВ. 24 серпня. УНН. Після повномасштабного вторгнення росії в Україні зростає кількість громадян, які розмовляють українською вдома. Про це свідчать дані опитування соціологічної групи "Рейтинг", передає УНН.

Цитата

"Продовжує зростати кількість тих, хто частіше розмовляє українською вдома. Так, сьогодні 51% зазначили, що розмовляють вдома українською (у квітні 2022 – 48%), третина – двома мовами, 13% - російською. Більше половини мешканців півдня і сходу двомовні, близько чверті – російськомовні. Використання російською у побуті зменшилося приблизно вдвічі", - ідеться  у повідомленні.

Деталі

76% опитаних вважають українську мову рідною, 19% - російську. Водночас 30% російськомовних назвали своєю рідною мовою українську.

86% вважають, що українська мова повинна бути єдиною державною мовою. 10% підтримують статус російської, як офіційної в окремих регіонах, лише 3% за російську як другу державну мову в Україні.

Більше половини опитаних до війни постійно спілкувалися українською мовою, чверть – інколи, кожен п’ятий – рідко або ніколи.

За останні півроку кількість тих, хто почав постійно спілкуватися українською, збільшилася до 64%. Інколи говорять українською 24%, рідко або ніколи – 12%. Частіше почали використовувати українську мешканці півдня і сходу, переселенці.

19% українців з початку війни перейшли на постійне або частіше використання української мови. Загалом з початку війни 41% російськомовних та двомовних почали частіше говорити українською, з них 24% - постійно, 17% - частіше.

Довідка

Загальнонаціональне опитування провели 17-18 серпня 2022 року серед населення України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування не було українського мобільного зв'язку.

Усього опитали 1000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше ніж 3,1%.

Українські Національні Новини

Суспільство