v-yes-poyasnili-rozcharuvannya-tristoronnimi-peregovorami-po-gazu-z-ukrayinoyu-i-rosiyeyu

В ЄС пояснили розчарування тристоронніми переговорами по газу з Україною та Росією

 • 24925 переглядiв

КИЇВ. 28 жовтня. УНН. Параметри, представлені під час тристоронніх переговорів щодо газу в Брюсселі, є прийнятними для України і партнерів, але не для Росії. Про це заявив віце-президент Єврокомісії з питань Енергосоюзу Марош Шефчович під час пресконференції за підсумками тристоронніх газових переговорів, передає кореспондент УНН.

"Я готував сьогоднішні переговори таким способом, щоб дозволити нам, якщо буде політична воля з усіх сторін, бачити позитивний прогрес. Нашою метою було прийти до загального розуміння ключових принципів щодо майбутнього транзиту російського газу через територію України в Європу. Під цим я маю на увазі чітке розуміння , що майбутній контракт на транзит газу буде заснований на правових засадах ЄС. Я сподівався, що сьогодні ми могли б мати більш вирішальну дискусію щодо тарифів і як вони будуть встановлені, ґрунтуючись на нової методології, яка була не так давно прийнята Українським регулятором і яка є повністю сумісною з європейськими стандартами. Я вірив, що у нас могла бути орієнтаційна дискусія щодо обсягів майбутнього контракту. Я також вносив на стіл пропозиції про тривалість контракту і також я наголошував на важливості підписання якомога швидше угоди про приєднання між Росією і Україною щодо транзиту газу", - сказав Марош Шефчович.

За його словами, він дуже уважно вислухав російську сторону на попередніх зустрічах і уважно вивчив результат зустрічі експертів, яка відбулася кілька днів тому.

"І я зрозумів, що для Росії є дуже важливе питання, по якому потрібно знайти рішення - по Стокгольму і антимонопольних рішеннях, так само як і по потенційних обсягах прямих продажів газу Україні. Хочу сказати, що параметри, які були представлені, є прийнятними для Україна і партнерів, і я готовий включитися в цю дискусію. Але, на жаль, після тривалих обговорень і пояснень, російська делегація була не готова зробити те саме, підкреслю, у даний момент часу. Так що, що далі? Як я і сказав, я розчарований сьогодні, але я безперечно не здаюся, тому що я думаю, що до кінця зустрічі, мені здається, ми досягли кращого розуміння того, як ми можемо досягти прогресу в майбутньому, що має бути зроблено і також я все ще на 100% впевнений, що існує можливість для збалансованого рішення всіх сторін", - додав віце-президент Єврокомісії.

Він додав, що до кінця зустрічі сторони дійшли згоди щодо наступної тристоронньої зустрічі на рівні міністрів, яка має відбутися у листопаді.

Нагадаємо, сьогодні в Брюсселі відбувся черговий раунд тристоронніх переговорів між Україною, Росією і ЄС, в питаннях транзиту газу в Європу.

В ЄС заявили, що розчаровані підсумком тристоронньої зустрічі по газу.

Українські Національні Новини

Політика