vagnergeyt-u-bellingcat-planuyut-opublikuvati-svoye-rozsliduvannya-vzhe-zavtra

"Вагнергейт": у Bellingcat планують опублікувати своє розслідування вже завтра

 • 18208 переглядiв

КИЇВ. 16 листопада. УНН. Розслідування про передбачувану спецоперацію українських спецслужб із захоплення російських бійців ПВК "Вагнера" може вийти вже завтра, 17 листопада. Про це повідомив засновник платформи Bellingcat Еліот Хіггінс, пише УНН.

Цитата

"Повинно бути завтра", - написав Хіггінс в Twitter, відповідаючи на повідомлення одного з користувачів.

Той у себе на сторінці написав "буду чекати великих новин з епічним оповіданням" (з англ. Will Await Grand News Epicly Recounted) - якщо зібрати перші літери всіх слів, виходить"WAGNER".

Контекст

Раніше стало відомо, що розслідувачі Bellingcat на цьому тижні мають намір випустити розслідування щодо "вагнерівців".

На тлі цієї новини, народні депутати в понеділок оприлюднили власний проміжний звіт про виконану роботу тимчасової слідчої комісії, яка займалася цією справою.

Що за "Вагнергейт"?

29 липня 2020 року білоруськими правоохоронними органами було затримано 33 людини, деякі з них були представниками приватної військової компанії "Вагнера". Більшість затриманих воювали на Донбасі на боці ДНР і ЛНР, а половина — були колишніми громадянами України.

14 серпня стало відомо, що затримані на території Білорусі 32 бойовики ПВК "Вагнера" були повернуті Російській Федерації. Незважаючи на те, що Україна подавала запит на екстрадицію даних осіб.

Після в ряді ЗМІ з'явилася інформація про те, що СБУ і ГУР Міноборони нібито готували спецоперацію із затримання членів ПВК "Вагнера", але "через Доповідь президенту Зеленському і главі ОПУ Єрмаку" стався "витік інформації", про який "дізналися білоруські спецслужби". Були опубліковані "записи розмов" передбачуваних "співробітників СБУ" з "членами ПВК "Вагнера", які були згодом затримані в Білорусі.

СБУ раніше спростовувала свою участь у спецоперації.

Фільм Bellingcat

Розслідування про "вагнерівців" анонсував минулого року Болгарський журналіст, головний розслідувач Bellingcat Христо Грозєв. Він назвав ситуацію "прецедентом", оскільки українські спецслужби фактично зробили "посміховисько" з російської розвідки, а тепер таку подію українська влада замовчує.

Також журналіст повідомив, що анонсований документальний фільм про ті події до кінця 2021 року має бути на екранах.

Українські Національні Новини

Новини Світу