vaktsina-rozbratu-stavlennya-do-astrazeneca-v-parlamenti-naviyane-partiynimi-praporami

"Вакцина розбрату": ставлення до AstraZeneca в парламенті навіяне партійними прапорами

 • 20890 переглядiв

КИЇВ. 3 березня. УНН. Ставлення до першої вакцини AstraZeneca/Covishield, яка прибула до України, у Верховній Раді визначилося переважно належністю до тієї чи іншої політичної сили. Опозиція жорстко критикує вакцину, а лояльні до влади - навпаки активно підтримують вакцинацію і самі не проти зробити щеплення AstraZeneca "індійського розливу", пише УНН.

"Довіра", Лариса Білозір: "Я в грудні перехворіла "ковідом", тому вакцинуватися не буду, поки є антитіла. Чесно скажу, я вважаю AstraZeneca хорошою вакциною - вона розроблена на базі аденовірусу. Вона більш зрозуміла, мені здається. Тому що Pfizer і Moderna - це РНК, і це абсолютно нова вакцина, а, ви знаєте, що для будь-якої нової вакцини потрібно 3-5 років досліджень. Я чула хороші відгуки про AstraZeneca".

"Батьківщина", Михайло Цимбалюк: "Вакцинуватися не буду і рідним, друзям радити не буду. Ми не знаємо, де була ІІІ фаза випробувань, чи не Україна це. Потрібно дочекатися реакції. Мене цікавить, чому немає Pfizer й інших вакцин. Вважаю, що це не та вакцина, якою потрібно вакцинуватися. Мені прикро, що змушують вакцинуватися нею лікарів і на передовій".

"Голос", Ярослав Юрчишин: "Я буду вакцинуватися. Мене повністю влаштовує вакцина (AstraZeneca/Covishield - ред.), якою вакцинувався Президент. Вакцина визнана, до речі, у Канаді. У мене немає зауважень по цій вакцині. Згідно з планом вакцинації МОЗ ми, як політики, десь всередині списку, швидше за все черга дійде приблизно до кінця року, але якщо буде можливість вакцинуватися за свій рахунок більш оперативно - я, швидше за все, скористаюся такою можливістю. Я переконаний, що вакцинація - саме те, що може зупинити третю хвилю, яка насувається на країну".

"Слуга народу", Сергій Швець: "Я буду вакцинуватися. Якою вакциною, для мене особливого значення не має. Яка буде, такою і буду вакцинуватися. Як більшість громадян. Зараз для мене це питання не насущне, ми сім'єю перехворіли, і у нас антитіла. Я можу собі дозволити почекати, поки вакцинацію пройдуть ті, хто ще не хворів. Але до кінця року я точно принципово вакцинуюся".

"ЄС" Порошенка і "ОПЗЖ" в одній риториці: своє ставлення до вакцини AstraZeneca озвучив партійний лідер "ЄС" Петро Порошенко днями в Раді. Він назвав вакцину "гівном".

"Тому що дехто ніяк не нажрется і ніяк не відпочине. Досі Буковель працює, а його власники набивають кишені", - заявив Порошенко, чий фітнес-клуб "П'ятий елемент" на початку епідемії порушував карантинні заходи і працював, незважаючи на заборони.

"ОПЗЖ" критикує AstraZeneca і паралельно виступає за ввезення в Україну російської вакцини "Спутник V", не схваленої Україною. Сам партійний лідер Віктор Медведчук заявив, що прищепився російською вакциною під час "відпочинку" в тимчасово окупованому Криму.

"Слуга народу", Євген Брагар: "Так, я планую вакцинуватися в загальному порядку - зайняти чергу і вакцинуватися цією вакциною (AstraZeneca/Covishield - ред.). За час вакцинації не спостерігалося серйозних побічних ефектів від неї, все нормально".

"Слуга народу", Тетяна Циба: "Коли моя черга підійде, я обов'язково вакцинуюся цією вакциною (AstraZeneca/Covishield - ред.). Я впевнена, що зараз проводяться інформаційні кампанії із залякування. Але метою є не залякування, а дискредитація вакцини, Міністерства охорони здоров'я і влади в цілому. Я з цим неодноразово стикалася - це інформаційна кампанія".

Політолог Сергій Биков про політичні ігри на темі вакцинації від COVID-19: "Питання вакцинації - це не політична конкуренція, це демагогія. Окремі політики намагаються політизувати цю історію, хоча абсолютно безпідставно. Фейк про те, що вакцина погана і неякісна, розбивається об реальні факти. COVISHIELD - це та сама AstraZeneca. І в канадських реєстрах і у всіх міжнародних реєстрах вона вказана як ідентична. Її виробляють на найбільших фармвиробництвах світу, у тому числі Індії. Тому розмови про те, що вона неякісна - це брехня. Це спроба заробити якісь невеликі політичні бали".

Вакцинація в Україні

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс запевнила, що вакцини від COVID-19 Covishield і Oxford-AstraZeneca AZD1222 ідентичні, оскільки перша є тільки ліцензійною назвою при виробництві в Індії.

Аналогічні дані містяться в офіційному реєстрі Канади: "Вакцини AstraZeneca COVID-19 (виробляється AstraZeneca) і COVISHIELD (виробляється Інститутом сироваток Індії) є рекомбінантними вакцинами ChAdOx1-S, розробленими Оксфордським університетом і AstraZeneca. Інформація про якість, представлена як SIIPL, так і AstraZeneca, підтвердила висновок Міністерства охорони здоров'я Канади про те, що вакцини COVISHIELD і AstraZeneca COVID-19 досить схожі щодо виробничих процесів, контролю в процесі і критичних характеристик якості".

Вакцинація від COVID-19 в Україні стартувала 24 лютого, першим щеплення отримав лікар із Черкас - вакциною Oxford/AstraZeneca (COVISHIELD). А з публічних осіб першим вакцинувалися міністр охорони здоров'я Максим Степанов. За ним були Президент Володимир Зеленський і головний санлікар Віктор Ляшко. Станом на 3 березня скарг на важку "побочку" від вакцини AstraZeneca/Covishield від українців не надходило.

Українські Національні Новини

Політика