variantiv-covid-19-yaki-stanovlyat-duzhe-veliku-nebezpeku-sche-nemaye-golubovska

Варіантів COVID-19, які становлять дуже велику небезпеку, ще немає - Голубовська

 • 19727 переглядiв

КИЇВ. 3 грудня. УНН. Варіантів коронавірусу, які становлять дуже велику небезпеку, ще немає. Про це заявила головний інфекціоніст, заслужений лікар Ольга Голубовська в ефірі ток-шоу Володимира Полуєва та Віолетти Логунової "Велика п'ятниця", передає кореспондент УНН.

Цитата

“Варіантів, які становлять дуже велику небезпеку — їх ще немає, слава Богу. А ці варіанти, чим вони відрізняються, чому вони називаються такими, що "представляють небезпеку"? Тому що вони мають велику кількість мутацій саме в S-білку. Така структура вірусу, яка приєднується до клітин організму і тоді запускається відповідний патологічний процес. Так от, якщо варіант "Дельта" мав там до 10-ти мутацій, навіть менше. То цей варіант („Омікрон" — ред.), саме в цьому ключовому фрагменті вірусу, має близько 32 мутації, якщо я не помиляюся", — розповіла Голубовська.

Деталі

За її словами, Всесвітня організація здоров'я заявила, що на сьогодні, ще невідомо, чи буде важче протікати захворювання у пацієнтів зі штамом "Омікрон".

“Немає даних про те, що він більш заразний, ніж „Дельта“, а „Дельта“ набагато більш заразний і вірусне навантаження набагато більше у хвороби. Тому про варіант („Омікрон " - ред.) ще цього поки сказати не можна. І точно також не можна сказати, наскільки він буде вислизати від вакцин. Хоча, звичайно ж, така кількість мутацій в ключовому s-білку передбачає все-таки, що якесь вислизання буде від імунітету, тому виробники вакцин, така компанія як Moderna, наскільки я знаю, вони зараз змінюють стратегію з розробки вакцин", - сказала Голубовська.

Голубовська зазначила, що є три стратегії:
* збільшувати дозу препарату, що вводиться;
* робити вакцини полівалентні, які гіпотетично можуть на кілька відомих варіантів діяти;
* стратегія, спрямована на "Омікрон".

Доповнення

Представник Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Крістіан Ліндмаєр заявила, що виробники вакцин проти COVID-19 повинні підготуватися до "ймовірності" необхідності коригування своїх препаратів для захисту від варіанту коронавірусу Omicron.

Контекст

Перша людина, інфікована штамом B. 1.1. 529, була виявлена нещодавно в Ботсвані. Згідно з даними місцевої радіостанції SABC, мова йде про громадянина ПАР. Всесвітня організація охорони здоров'я 26 листопада назвала новий штам COVID-19 грецькою буквою Omicron. Організація кваліфікувала новий варіант як такий, що викликає занепокоєння.

Новий штам вже був виявлений в декількох європейських країнах, США, Ізраїлі, Гонконгу, Японії, Канаді та Австралії. Багато країн почали обмежувати або забороняти поїздки з країн Півдня Африки, щоб приборкати поширення цього варіанту.

Українські Національні Новини

Суспільство