vazhlivo-zyasuvati-naskilki-shvidko-mavpyacha-vispa-zaraz-peredayetsya-vid-lyudini-do-lyudini-likar-epidemiolog

Важливо з’ясувати, наскільки швидко мавпяча віспа зараз передається від людини до людини - лікар-епідеміолог

 • 222956 переглядiв

КИЇВ. 26 травня. УНН. Основне завдання лікарів – з’ясувати, як саме зараз розповсюджується мавпяча віспа і наскільки вона активно передається від людини до людини. Про це в коментарі УНН повідомила лікар-епідеміолог Людмила Мухарська.

Також вона зазначила, що в Україні навряд чи скоро будуть зафіксовані випадки захворювання.

Цитата

«Зараз поки що нез’ясовані питання щодо розповсюдження цього захворювання. Зазвичай воно притаманне Центральній та Західній Африці. У даних регіонах світу мавпяча віспа поширюється постійно вже багато років. Що стосується інших країн, то це були поодинокі випадки, коли люди відвідували країни з поширенням вірусу, мали тісний контакт з тваринами і могли завести хворобу до своєї країни. Сьогодні ми маємо інакшу ситуацію, коли в багатьох країнах Європи є поодинокі випадки, а в деяких – вже по декілька десятків. Як потрапили туди хворі – це поки нез’ясоване питання. Є інформація про те, що дехто з них були в регіонах, де поширена віспа. Але є й випадки віспи серед людей, що не були в даних країнах. Тому з’ясовується питання, наскільки активно передається зараз вірус від людини до людини», – зазначила лікар.

Деталі

Що стосується України, то Мухарська вважає, що навряд чи скоро ми можемо чекати такі випадки. Перш за все тому, що в нас немає авіаційного сполучення. Проте все одно українці повинні знати про це захворювання, а лікарі мають бути постійно насторожені.

Передається мавпяча віспа лише при тісному контакті з хворою людиною чи твариною. Медичний працівник, що надає допомогу хворому, може інфікуватися через побутові контакти. Наприклад, через постіль, рушники, посуд.

«Як вберегтися? Бажано не їздити в країни, де поширюється віспа. Якщо все ж таки там люди перебувають, то мінімізувати контакти з тваринами. Це основні рекомендації. Якщо людина захворіла, то вона повинна бути ізольована. У деяких європейських країнах вже навіть введено повну ізоляцію для хворого на 21 день», – додала лікар.

Доповнення

Мавпяча віспа відома ще з 19-го століття. Зараз вона викликає особливе занепокоєння з низки причин, зокрема, прискоренням темпів поширення та відсутністю противірусної терапії, про що повідомила головний інфекціоніст України, професор, заслужений лікар Ольга Голубовська.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) повідомляє, що нинішній спалах віспи мавп наразі не потребує термінової масової вакцинації населення у світі. Винятком є Африканський континент. Водночас додають, що запас вакцин і антивірусних препаратів, які можуть бути негайно використані для боротьби з даним захворюванням, обмежений.

Глава підрозділу з особливо небезпечних патогенів у Європейському бюро ВООЗ заявив, що дотримання правил гігієни та безпечного статевого життя достатньо, щоб не втратити контроль за поширенням вірусу мавпячої віспи.

Українські Національні Новини

Суспільство