vcheni-stverdzhuyut-scho-tsogo-tizhnya-v-grenlandiyi-stalosya-masove-tanennya-lodu

Вчені стверджують, що цього тижня в Гренландії сталося масове танення льодовиків

 • 41970 переглядiв

КИЇВ. 31 липня. УНН. Через зміни клімату, що викликало високі температури в Арктиці, Гренландія втратила величезну кількість льоду, танення якого вистачило б, щоб покрити американський штат Флорида на 5,1 см води, кажуть вчені. Про це інформує УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Це була третя за величиною втрата льоду в Гренландії за один день після 1950 року. Дві інші записи, також зроблені за останнє десятиліття, датовані 2012 і 2019 роками.

За словами вчених, тепле повітря, застигло над арктичним островом, через зміну моделі атмосферної циркуляції, зазначивши, що, можливо, було втрачено ще більше льоду.

Тільки в середу розтануло близько 22 гігатонн льоду, з яких 12 гігатонн течуть у бік океану, а 10 гігатонн поглинаються сніговим покривом, де він може знову замерзнути, сказав Ксав'є Феттвейс, кліматолог з Льєжського університету в Бельгії.
Група данських арктичних дослідних інститутів Polar Portal описала це в твіттері як "масове танення".

Такі події можуть створювати петлі зворотного зв'язку, які призводять до додаткового нагрівання і танення в Гренландії, сказав Марко Тедескі, кліматолог з Колумбійського університету. Коли сніг тане, він оголює лід або землю, яка поглинає більше сонячного світла, а не відображає його з атмосфери.

Вчені підрахували, що танення крижаного щита Гренландії - другого за величиною на Землі після крижаного покриву Антарктиди - викликало підвищення глобального рівня моря на 25%, що спостерігається в останні кілька десятиліть.

Тедескі та інші вчені попередили, що моделі, які використовуються для прогнозування майбутньої втрати льоду, не відображають вплив зміни структури льоду на атмосферу, а це означає, що вони можуть недооцінювати майбутнє танення Гренландії, яка розташована між Північним Льодовитим і Атлантичним океанами.

В цей час Арктика нагрівається швидше, ніж інші континенти планети, через такі фактори, як зникнення льоду в Північному Льодовитому океані, що відкриває поверхню води, яка поглинає сонячну радіацію.

У середу, за заявою ЄС, температура повітря над Гренландією викликала "занепокоєння", коли на сході острова температура досягла 23,2°C.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крижаний покрив Гренландії розтанув до точки неповернення - дослідження

Українські Національні Новини

Новини Світу