vcheni-zayavili-scho-pershim-vidomim-vipadkom-covid-19-stav-prodavets-iz-rinku-ukhanya

Вчені заявили, що першим відомим випадком Covid-19 став продавець із ринку Уханя

 • 12132 переглядiв

КИЇВ. 19 листопада. УНН. Першим відомим випадком Covid-19 був продавець із ринку живих тварин в Ухані, за словами вченого Майкла Воробі, який уважно вивчав публічні звіти про найперші випадки захворювання в Китаї. Про це інформує УНН з посиланням на The Guardian.

Деталі

Доповідь керівника відділу екології та еволюційної біології в Університеті Арізони Майкла Воробі, знову розпалила дебати про походження пандемії, яка залишається невирішеною і продовжує підживлювати напруженість між Китаєм і США.

На початку 2021 року група експертів під керівництвом ВООЗ провела чотири тижні в центрі міста Ухань та його околицях разом з китайськими вченими і прийшла до висновку в спільній доповіді в березні, що вірус Sars-CoV-2, ймовірно, передавався від кажанів до людей через іншу тварину, але необхідні ще додаткові дослідження. Це майже виключало можливість того, що Covid-19 виник у лабораторії.

Експерти опитали бухгалтера пана Чена, у якого, як повідомляється, 8 грудня з’явилися перші симптоми, і в березневому звіті ВООЗ він описаний, як перший відомий випадок.

Однак, останній аналіз, опублікований в журналі Science, підкреслює розбіжності в цій часовій шкалі. В інтерв'ю Чен розповів, що 8 грудня відвідав клініку з проблемою зубів, вказавши, що симптоми Covid-19 у нього з'явилися лише близько 16 грудня. Воробі дійшов висновку, що першим відомим випадком була жінка-продавець морепродуктів, яка захворіла 11 грудня.

"Хронологія суперечить часовій шкалі, викладеній у впливовій доповіді Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), в якій припускається, що першим відомим випадком був бухгалтер без видимого зв’язку з ринком Хунань", - йдеться в повідомленні.

Воробі був одним із приблизно 15 експертів, які в середині травня опублікували редакційну статтю в журналі Science, в якій вимагали серйозного розгляду тези про те, що вірус витік з лабораторії в Ухані. Остання стаття, за його словами, "надала вагомі докази походження пандемії із ринку живих тварин".

Жодного живого ссавця, зібраного з ринку живих тварин в Ухані, не було перевірено на наявність вірусів, пов’язаних із Sars-CoV-2, а ринок Хунань був закритий та продезінфікований невдовзі після того, як симптоматичні випадки почали зростати.

Щоб повернутися до цього питання, Воробі проаналізував випадки, про які повідомляли дві лікарні і виявив, що вони також значною мірою пов’язані з ринком. Ті пацієнти, які не мають прямого зв’язку, жили чи працювали поруч. Більшість ранніх симптоматичних випадків були пов’язані саме із західною секцією ринку, де утримувались єнотовидні собаки.

Українські Національні Новини

Новини Світу