vcheni-zyasuvali-prichinu-viniknennya-gigantskikh-dirok-v-lodovikakh-antarktidi

Вчені з'ясували причину виникнення гігантських дірок в льодовиках Антарктиди

 • 23626 переглядiв

КИЇВ. 12 листопада. УНН. Гігантські отвори в морському льоды біля берегів Антарктиди утворилися через теплі повітряні течій, до такого висновку прийшли вчені. Результати дослідження опубліковані в журналі Science Advances, повідомляє УНН.

Вчені з'ясували, що теплі атмосферні річки стають причиною утворення величезних отворів в морському льоді Південного океану. Ці ополонки змінюють циркуляцію і екологію океану.

Учені з Австралії, ОАЕ і США показали, що теплі потоки вологого повітря, відомі, як атмосферні річки, грають ключову роль у формуванні клімату Антарктики, і стають причиною утворення величезних дірок в морському льоді моря Уедделла в Південному океані біля берегів Антарктиди. Взимку отвори в льоді цій частині океану утворюються дуже рідко, вперше велика ополонка була виявлена там в 1973 році, а в кінці зими 2017 на цьому місці знову з'явилася ополонка. Тепер вчені з'ясували, що причиною її виникнення стали атмосферні річки, які принесли тепле вологе повітря з узбережжя Південної Америки, нагрівши поверхню морського льоду. Попередні дослідження показали, що атмосферні річки впливають також на танення льоду на суші і шельфових льодовиків Антарктики.

Танення льоду Антарктиди, помітно прискорилося в XXI столітті, що сприяє підвищенню рівня Світового океану, що призводить до повеней і прибережних штормів.

Дослідники відзначають, що при спостережуваних змінах клімату, в майбутньому атмосферні річки стануть частішими і масштабнішими. Пересування величезних мас водяної пари до берегів Антарктиди викличе, крім додаткового прогріву, збільшення інтенсивності опадів.

Якщо весь антарктичний лід розтане, рівень океану підніметься приблизно на 60 метрів.

Українські Національні Новини

Технології