velika-britaniya-vimagaye-novogo-kursu-na-torgivlyu-pislya-brexit-dlya-pivnichnoyi-irlandiyi

Велика Британія вимагає "нового курсу" на торгівлю після Brexit для Північної Ірландії

 • 18545 переглядiв

КИЇВ. 21 липня. УНН. Велика Британія зажадала укладення нової угоди з нагляду за торгівлею Північною Ірландією після виходу Великої Британії з ЄС і попередила Європейський союз, що Лондон буде виправданий в односторонньому відхиленні від угоди, укладеної з блоком тільки в минулому році. Про це інформує УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Протокол Північної Ірландії був узгоджений Великою Британією і Європейським союзом в рамках угоди по Brexit 2020 року і остаточно укладений через чотири роки після того, як британські виборці підтримали вихід на референдумі.

Протокол по суті вимагав перевірок товарів між материковою частиною Великої Британії і Північною Ірландією, але вони виявилися обтяжливими для бізнесу і "прокляттям для профспілок", які люто підтримують провінцію, що залишається частиною Сполученого Королівства.

"Ми не можемо продовжувати в тому ж дусі", - заявив британський прем'єр по переговорам з ЄС по Brexit Девід Фрост.

Він сказав, що є підстави для посилання на статтю 16 протоколу, яка дозволяє будь-якій стороні робити односторонні дії для скасування його умов в разі несподіваних негативних наслідків, що випливають з угоди.

"Ясно, що існують обставини, що виправдовують застосування статті 16. Проте... ми прийшли до висновку, що зараз невідповідний момент для цього. Ми бачимо можливість діяти по-іншому, знайти новий шлях для досягнення згоди з ЄС шляхом переговорів, новий баланс в наших домовленостях, що охоплює Північну Ірландію, на благо всіх".

У понеділок агентство Reuters повідомило, що Велика Британія розглядає таку загрозу.

Фрост повідомив, що Велика Британія хотіла нового "балансу", докладно описаного в командному документі, що означало, що управління угодою більше не контролювалося б нститутами ЄС і Європейським судом, і "нормальні рамки договору", які "більше сприяли почуттю справжнього і рівноправного партнерства".

"Ці пропозиції вимагатимуть значних змін в протоколі Північної Ірландії, - сказав Фрост. - Ми не ухиляємося від цього, ми вважаємо, що такі зміни необхідні, щоб впоратися з ситуацією, з якою ми зараз стикаємося".

Доповнення

Незважаючи на те, що митні службовці досі застосовували легкий підхід до перевірки товарів, що ввозяться в Північну Ірландію з Великої Британії відповідно до протоколу, великі роздрібні торговці заявляють, що їм важко впоратися з ситуацією і, можливо, буде потрібно перенести ланцюжок поставок із Сполученого Королівства в Євросоюз.

Фрост закликав до "періоду очікування", який збереже пільгові періоди вже в силі з заморожуванням існуючих судових позовів.

Велика Британія в односторонньому порядку продовжила пільговий період для проведення повних перевірок, які повинні були початися в березні і охопити поставки охолоджених м'ясних продуктів, і пізніше ЄС погодився, що цей період може бути продовжений до кінця вересня, щоб покласти край суперечці, що отримав назву "ковбасна війна".

Що таке протокол Північної Ірландії?

Brexit означає, що кордон між Північною Ірландією і Ірландською Республікою тепер є зовнішнім кордоном ЄС.

Учасники переговорів з усіх боків погодилися з тим, що на цьому кордоні не слід проводити митні перевірки через ризик виникнення міжрелігійної напруженості.

Замість цього протокол передбачає перевірку товарів на більш ранній стадії, а саме, коли вони переправляються з материкової частини Великої Британії в Північну Ірландію.

Однак така домовленість розлютила членів профспілок, які говорять, що вона послаблює зв'язки між Північною Ірландією і іншою частиною Великої Британії.

Це також призвело до проблем з торгівлею і порожніх полиць супермаркетів в Північній Ірландії.

Велика Британія, яка заявляє, що ЄС застосовує протокол занадто строго, тепер закликає переписати угоду для вирішення цих проблем.

За сваркою уважно стежить Вашингтон, де президент Джо Байден закликав до дотримання угоди 1998 року.

Українські Національні Новини

Новини Світу