velika-peremoga-dlya-ukrayini-polscha-vigrala-u-sudi-yes-u-spravi-pro-gazoprovid-opal-ta-gazprom

"Велика перемога для України": Польща виграла у суді ЄС у справі про газопровід OPAL та "Газпром"

 • 60111 переглядiв

КИЇВ. 15 липня. УНН. Судді Суду Європейського Союзу відхилили скаргу Німеччини і залишили в силі рішення суду першої інстанції в Люксембурзі від 2019 року стосовно газопроводу OPAL на користь Польщі - щодо відповідності правилам ЄС у сфері енергетики. Про це УНН повідомляє з посиланням на Polskie Radio 24.

Деталі

Суд, зокрема, погодився з Варшавою і скасував рішення Єврокомісії, що дозволяє російському "Газпрому" в більшій мірі використовувати потужність газопроводу.

"Законність будь-якої дії інституцій ЄС, які підпадають під сферу його енергетичної політики, повинна оцінюватися у світлі принципу енергетичної солідарності", - постановив Суд ЄС.

Як уточнив у своєму Twitter журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк, це рішення - "велика перемога для Польщі, України, Литви, Латвії та Естонії проти Німеччини і Європейської комісії".

"Європейський суд постановив, що трубопровід OPAL повинен відповідати правилам ЄС у сфері енергетики та що ніяких винятків не може бути надано для "Північного потоку", - зазначив він.

big victory for #Poland, #Ukraine, #Lithuania, #Latvia and #Estonia against #Germany & the European Commission today with the European Court of Justice ruling that the #Opal pipeline must comply with the EU's energy rules & that no exemption can be granted #Nordstream1

— Rikard Jozwiak (@RikardJozwiak) July 15, 2021

Що було раніше

У вересні 2019 року Суд ЄС скасував рішення Єврокомісії 2016 року, що дозволяло ширше використання пропускної здатності трубопроводу OPAL російським "Газпромом".

Польський уряд стверджував, що повне використання пропускної здатності газопроводу “Північний потік” дозволить “Газпрому” перенаправити додаткові обсяги газу на ринок ЄС, що ставить під загрозу енергетичну безпеку ЄС, в тому числі Польщі.

У листопаді 2019 року Німеччина оскаржила рішення суду ЄС щодо газопроводу OPAL, внутрішнього газопроводу системи "Північний потік".

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Голова ВООЗ: світ на порозі третьої хвилі коронавірусу

     • 21174 переглядiв