venislavskiy-u-zakonoproekti-pro-oligarkhiv-utochnili-kriteriyi-vnesennya-do-reyestru

Веніславський: у законопроекті про олігархів уточнили критерії внесення до реєстру

 • 21473 переглядiв

КИЇВ. 18 вересня. УНН. Парламентський комітет сформулював 13 комплексних поправок до другого читання законопроекту № 5599 про олігархів, які враховують понад 200 пропозицій. Про них розповів член комітету, нардеп від "Слуги народу", представник Президента в КСУ Федір Веніславський, якого цитують у "СН", пише УНН.

За його словами, враховано "багато суттєвих положень", які зробили застосування критеріїв цього закону чіткішими, а також унеможливили уникнення внесення до реєстру осіб, які мають значний вплив на економічне та політичне життя країни.

Цитата:

"Ми уточнили дуже багато визначень. Доповнили перелік посадових осіб, які не були враховані в першій редакції. Уточнили наслідки внесення особи до реєстру олігархів. Тепер туди має подаватися інформація про підприємства, кінцевим бенефіціарним власником яких є ця особа. Уточнено положення про заборону фінансування олігархами політичної діяльності, мітингів, політичних партій, заборону здійснення внесків до виборчих фондів політичних партій та кандидатів, крім власних", – розповів Веніславський.

Деталі

Відповідно до закону про регламент ВРУ, після того як комітет проголосував за визначальні, зумовлюючі поправки, якими є саме поправки у редакції, запропонованій комітетом, решта вважаються відхиленими – це імперативна норма Регламенту, додає Федір Веніславський.

Додамо

Комітет рекомендує Раді ухвалити в другому читанні законопроект про олігархів.

За інформацією нардепів, до президентського законопроекту № 5599 про деолігархізацію після першого читання подали 1257 правок.

Доповнення

1 липня Верховна Рада ухвалила за основу законопроект Президента України Володимира Зеленського № 5559 про деоліхаргізацію. “За” проголосували 275 народних депутатів.

3 вересня стало відомо, що Омбудсмен Людмила Денісова надіслала голові парламенту Дмитру Разумкову лист із проханням направити законопроект про олігархів на перевірку до Венеційської комісії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського не бачать у законопроекті про олігархів загроз, на які вказала Денісова

Уповноважена серед іншого зазначила, що норми законопроекту “про олігархів” не відповідають Конституції України, а їх реалізація призведе до порушень прав і свобод людини та громадянина. До переліку таких норм, з її слів, належать зокрема наділення Президента і РНБО непередбаченими Конституцією України повноваженнями.

Після цього спікер парламенту Дмитро Разумков заявив, що направив законопроект до Венеціанської комісії. У комісії його вже отримали.

У Зеленського вважають, що Венеціанка не зможе заблокувати ухвалення закону.

Українські Національні Новини

Політика