vereschuk-rf-namagalasya-obminyati-ukrayinskikh-tsivilnikh-na-svoyikh-viyskovopolonenikh-tse-zaboroneno-zhenevskoyu-konventsiyeyu

Верещук: рф намагалася обміняти українських цивільних на своїх військовополонених. Це заборонено Женевською конвенцією

 • 216780 переглядiв

КИЇВ. 30 квітня. УНН. росія намагалася обміняти українських цивільних осіб на російських військовополонених, що заборонено Женевською конвенцією. Про це повідомила віце-прем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук у розмові з ВВС, пише УНН.

Деталі

За словами віце-прем'єр-міністра України, яку цитує видання, "Москва намагалася обміняти українських цивільних осіб на російських військовополонених, що заборонено Женевською конвенцією".

Верещук повідомила, що її офіс, який відповідає за переговори щодо обміну полоненими, відмовився і дав вказівку росії повернути захоплених українських цивільних осіб.

Зазначається, що з'являється дедалі більше свідчень того, що росія насильно депортувала велику кількість цивільних осіб через кордон після вторгнення в Україну у лютому.

Верещук сказала, що їх використовували як заручників. "Тому вони захопили всіх цих заручників - мирних жителів, жінок, працівників місцевих рад, щоб спробувати їх використати", - сказала вона.

"Ми знаємо, що там понад тисячу заручників, у тому числі майже 500 жінок. Ми знаємо, що вони перебувають у в'язницях та слідчих ізоляторах Курська, Брянська, Рязані, Ростова", - зазначила Верещук.

Вона сказала, що росія теж затягувала із відправкою жінок-громадян.

"Ми витягуємо жінок майже плоскогубцями. Тепер ми відмовляємось проводити обмін без жінок у списку. Ось так ми намагаємося хоч якось урятувати наших жінок та мирних жителів", - розповіла Верещук.

Повідомляється, що під час останнього обміну дев'ять цивільних осіб були відправлені назад із тяжкими травмами, у тому числі з ампутаціями, проведеними у росії.

"У цьому обміні були люди з тяжкими травмами - ампутовані кінцівки, сепсис, інші тяжкі травми", - сказала Верещук.

Доповнення

21 квітня відбувся черговий обмін полоненими. Додому повернули 19 осіб, з яких 10 військових (включаючи 2 офіцерів) та 9 цивільних.

Українські Національні Новини

Політика