vesniane-vodopillia-na-zaporizhzhi-vpershe-pislia-ruinuvannia-kakhovskoi-hes-pidniavsia-riven-vody-u-dnipri

Весняне водопілля: на Запоріжжі вперше після руйнування Каховської ГЕС піднявся рівень води у Дніпрі

 • 28633 переглядiв

Вперше після руйнування росією Каховської ГЕС рівень води в Дніпрі в Запоріжжі майже повернувся до свого "нормального" рівня через весняну повінь, яка заповнила малі річки та заплави на Хортиці.

Вперше після того, як війська рф підірвали Каховську ГЕС, рівень води у річці Дніпро в Запоріжжі майже повернувся до "звичних" позначок. Про це заявив виконувач обов’язків завідувача сектору охорони природи національного заповідника "Хортиця" Михайло Муленко, передає "Суспільне", пише УНН.

Деталі 

Зазначається, що наразі вперше від червня 2023 року дніпровські пороги та береги Хортиці у Запоріжжі — майже затоплені. Причиною цього називають весняне  водопілля.

За 70, майже 80 років вода повернулася до того самого Великого Лугу, в природний спосіб. Ну, майже в природній. Тобто це — саме водопілля. Зараз ми можемо бачити підняття від отого мінімального десь на 3-3,5, інколи навіть на 4 метри. Тобто пів метра-метр нижче ніж те, що було при Каховському водосховищі

- розповів Михайло Муленко. 

Науковець пояснив, що Дніпро у Запоріжжі наповнився завдяки талій воді, що накопичилася у сховищах вище за течією. Зараз вона вже заповнює малі річки Запоріжжя та заплави на Хортиці.

У певному вигляді дамба точно потрібна - Кубраков про дискусії щодо необхідності відбудови Каховської ГЕС 05.01.24, 13:13 • [views_0]

Водопілля, за словами Михайла Муленка, триватиме до кінця травня. Та вже в липні рівень води у Дніпрі знову впаде до того рівня, який був торік влітку — після підриву окупантами Каховської ГЕС.

Доповнення

Окрім того, за словами Михайла Муленка, у самому Каховському водосховищі вже також є вода. 

Він пояснив, що наразі формується велика водойма в межах Василівки, Кам’янко-Дніпровки, Нікополя. Також виконувач обов’язків завідувача сектору охорони природи національного заповідника "Хортиця" пояснив, що водопілля вже має чималий вплив на природу берегів як Дніпра, так і Каховського водосховища.

Верба, тополя. Коли вони два місяці знаходяться під водою — воно їм не шкодить, вони не гинуть. І як тільки вода сходить — вони одразу починають далі ще швидше рости. Олені, косулі заходять на територію колишнього водосховища. Пагони верби, для них це майже делікатес. Можливий негативний фактор. Завдяки тому, що ця територія суходолом з’єднується з материком, хижаки можуть туди зайти

- розповів Муленко.

Окремо науковець підкреслив, що археологічно-дослідницьку діяльність на острові через водопілля призупиняти не будуть. Водночас, надалі працювати фахівцям доведеться значно швидше.

Територія, яка постраждала через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС, більша ніж зона відчуження ЧАЕС – Рувін25.12.23, 15:25 • [views_0]

Відбувається вторинна руйнація новоутвореного берега. Пісок змивається, артефакти вилазять на поверхню. Нові артефакти ми повинні знайти раніше, ніж шукачі скарбів. Якщо якісь знахідки будуть пошкоджені, рятівні роботи необхідно проводити терміново на місці. Є законсервовані пам’ятки підводної археології. Вони знаходяться як раз в зоні дії течії

- пояснив Муленко.

Нагадаємо

ПрАТ "Укргідроенерго" розпочало роботу над підготовкою судових позовів проти росії за атаки на інфраструктуру компанії, зокрема, руйнування Каховської ГЕС.