viborcha-komisiya-iraku-pidtverdila-rezultati-zhovtnevikh-viboriv-peremogu-zdobuv-blok-imama-muktadi-as-sadra

Виборча комісія Іраку підтвердила результати жовтневих виборів: перемогу здобув блок імама Муктади ас-Садра

 • 18674 переглядiв

КИЇВ. 30 листопада. УНН. Остаточні результати, оголошені виборчою комісією Іраку у вівторок, підтвердили шиїтського священнослужителя Муктаду ас-Садра, як переможця в голосуванні минулого місяця, а його блок отримав 73 з 329 місць у парламенті. Про це інформує УНН з посиланням на АР.

Деталі

Сунітська партія на чолі зі спікером парламенту Мохамедом аль-Халбусі посіла друге місце з 37 місцями, тоді як Демократична партія Курдистану (ДПК) отримала 31 місце.

Фракція, відома як Альянс ФАТХ, що представляє шиїтську воєнізовану групу, відому як Народні мобілізаційні сили, отримала 17 місць у порівнянні з 48 на останніх виборах. Незалежні кандидати від протестного руху в жовтні 2019 року, які балотувалися за списком Імтідад, отримали 9 місць.

Виборча комісія Іраку отримала понад 1 000 скарг після виборів, поданих шиїтськими групами про фальсифікацію голосування. За даними комісії, процедури апеляції призвели до зміни лише п’яти місць, а загальний результат залишився більш-менш незмінним.

Прихильники, підтримуваних Іраном фракцій, протягом тижнів влаштовували сидячу акцію біля входу в "зелену зону" Багдада, протестуючи проти результатів.

Тепер результати будуть надіслані до Федерального Верховного суду для ратифікації, після чого президент протягом 15 днів скликає сесію парламенту, на якій буде обрано нового спікера.

Додамо

Голосування 10 жовтня було проведено достроково у відповідь на масові протести наприкінці 2019 року, коли десятки тисяч людей у ​​Багдаді та переважно шиїтських південних провінціях вийшли на мітинг проти поширеної корупції, поганого обслуговування та безробіття. Вони також протестували проти грубого втручання сусіднього Ірану у справи Іраку, через підтримувані Іраном ополчення.

Українські Національні Новини

Новини Світу