vid-maska-do-kosyuka-v-ukrayini-zyavitsya-akumulyator-dlya-zelenoyi-elektroenergiyi

Від Маска до Косюка: в Україні з'явиться акумулятор для "зеленої" електроенергії

 • 33379 переглядiв

Низка країн масово переходять на використання "зеленої" електроенергії (сонце, вітер, біомаси). Однак, у її виробництві є суттєвий недолік - вона виробляється не тоді, коли потрібно, а за певних умов, зокрема погодних. Для України питання "зеленої" енергетики особливо актуальне - нова сфера масштабується, а профіцит електроенергії на тлі падіння споживання змушує стримувати розвиток галузі. Для вирішення таких питань "зелені" країни споруджують великі батареї - накопичувачі альтернативної електроенергії, котру можна використовувати за потребою. І Україна не виключення.

КИЇВ. 16 червня. УНН. В Україні гігантська батарея може з'явиться у Вінницькій області - саме там свій проект розгорнув один з найбільших в Україні агрохолдингів МХП Юрія Косюка. Який зиск матиме вітчизняна енергосистема від реалізації вказаного проекту МХП, у коментарі УНН розповів експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко.

Мати власну акумуляторну систему накопичення електричної енергії для держави вкрай важливо, каже експерт.

"При наявності такої батареї держава може більш розумно розпоряджатися власною електроенергією. Такі акумулятори спрощують процес регулювання енергосистемою, дозволяють зберегти енергобаланс в країні за умов рівномірного розвитку усіх генерацій", - каже фахівець.

Як приклад, експерт розповів про регулювання "зеленої" енергетики через акумуляторні системи у країнах ЄС.

"Зелена енергетика для енергосистеми є дуже проблемною: її важко спрогнозувати. У свій час у Європі її виробництво регулювали через так звані локаути - системні ваги, які прогнозували погоду, режим роботи сонячних і вітрових електростанцій.

Сьогодні популярності у ЄС набирають акумуляторні батареї. Наприклад, Німеччина, яка має єдину енергосистему із Австрією, регулює усі свої "зелені" здобутки через австрійські батареї", - пояснив він.

Україна - не виняток. Вітчизняна "зелена" енергосистема запрацює значно ефективніше після появи подібних гігантських накопичувачів електроенергії, прогнозує Дяченко. Однак будівництво таких акумуляторів - задоволення не із дешевих.

"За собівартістю вони коштують приблизно стільки, скільки самі станції", - додає він.

Акумуляторні системи накопичення електричної енергії - це світовий тренд, каже Дяченко.

"Це один із напрямків діяльності Ілона Маска. Останнє поле, яке він збудував, має потужність 900 мегават", - каже експерт.

Нагадаємо, про старт початку першого в Україні ENERGY STORAGE-проекту потужністю 25 МВт стало відомо на початку квітня.
Йдеться про реалізацію концептуального проекту будівництва Energy Storage у Вінницькій області в межах створення енергокластеру MHP Energy Hub.

Реалізація проекту з будівництва BESS потужністю 25 МВт в м. Ладижин Вінницької області почнеться у 2020 році та буде проходити в чотири черги:

  • І Черга: 5 МВт/5 МВт ∙ год;
  • ІІ Черга: 5 МВт/5 МВт ∙ год (загальна потужність 10 МВт/10 МВт ∙ год);
  • ІІІ Черга: 5 МВт/5 МВт ∙ год (загальна потужність 15 МВт/15 МВт ∙ год);
  • IV Черга: 10 МВт/10 МВт ∙ год (загальна потужність 25 МВт/25 МВт ∙ год).

Нагадаємо, уряд погодив меморандум з виробниками "зеленої" електроенергії

Українські Національні Новини

Економіка