vid-obstriliv-rf-postrazhdalo-blizko-50-energetichnoyi-infrastrukturi-ukrayini-ministr

Від обстрілів рф постраждало близько 50% енергетичної інфраструктури України - міністр

 • 1073196 переглядiв

КИЇВ. 6 березня. УНН. Близько 50% енергетичної інфраструктури України постраждали від російських обстрілів з початку повномасштабного вторгнення. "Курс на повне її знищення" окупанти розпочали з жовтня 2022 року, повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко, виступаючи днями у Львові на міжнародній конференції United for Justice, пише УНН.

Цитата

"Це цивільна інфраструктура. І її свідоме знищення - серйозний воєнний злочин. Міжнародне гуманітарне право, Женевські конвенції та Додаткові протоколи чітко забороняють напади на цивільні об'єкти, такі як електростанції та електричні мережі", - підкреслив Галущенко, якого цитує пресслужба Міненерго, зауважуючи, що об’єкти української енергетичної інфраструктури "перебували під російським прицілом" з самого початку повномасштабного вторгнення.

Деталі

Він наголосив, що військові, які обстрілюють енергетичну інфраструктуру, а також енергетики, які консультують та допомагають окуповувати енергооб’єкти, є воєнними злочинцями. Крім цього, він повідомив, що пройшов рік з того часу, як росіяни окупували Запорізьку АЕС - найбільшу в Європі.

"Вони перетворили її на військову базу і використовують для ядерного шантажу усього світу", - підкреслив міністр.

За його словами, у листопаді 2022 року російська масована ракетна атака об’єктів енергетичної інфраструктури призвела до блекауту на всіх українських АЕС: аварійно відключились енергоблоки та перейшли на дизель-генератори.

"Це була реальна загроза повторення сценарію "Фукусіми" і ядерної катастрофи, яка б торкнулася усього людства. Це ніщо інше як ядерний тероризм", - наголосив Галущенко.

Підсумовуючи, він відзначив, що "швидкі і нестандартні" рішення, допомога міжнародних партнерів, а також робота українських енергетиків дозволили Україні "виграти битву на енергетичному фронті проти росії цієї зими". 

Нагадаємо

Президент України Володимир Зеленський 1 березня провів енергетичну нараду, де зазначив, що зиму пройдено, але загроза для енергосистеми зберігається.

Українські Національні Новини

Економіка