vid-pochatku-vtorgnennya-rf-zaginulo-10-spivrobitnikiv-ukroboronpromu-deyaki-potuzhnosti-cherez-priloti-vtracheno-nazavzhdi

Від початку вторгнення рф загинуло 10 співробітників "Укроборонпрому", деякі потужності через «прильоти» втрачено назавжди

 • 756266 переглядiв

КИЇВ. 15 лютого. УНН. Питання конфіденційності оборонного підприємства "Укроборонпром" є у пріоритеті, оскільки ворожа розвідка фіксує всі дані для коригування ударів. Як повідомила на брифінгу речниця концерну Наталія Сад, за час повномасштабного вторгнення загинуло близько 10 співробітників оборонної промисловості, а удари по потужностях відбуваються постійно, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Зрозуміло, що ворожа розвідка працює, фіксує все, тому ми і не говоримо про те, яку кількість снарядів постачаємо. Будь-яке слово, сказане про роботу державного оборонного підприємства, наражає на ризики не лише виробничих потужностей, але і людей. Ми за час повномасштабного вторгнення втратили десятьох співробітників на робочих місцях внаслідок ворожих прильотів, тому максимально обережні", - заявила Сад.

Деталі

Речниця поінформувала, що ракетні удари по оборонній промисловості відбуваються постійно. Зокрема, станом на літо 2022 року зафіксовано близько 120 «прильотів». Після того відомство перестало публічно висвітлювати інформацію щодо обстрілів.

"За час повномасштабного вторгнення, відверто вам скажу, ми перестали рахувати кількість "прильотів" – те, що ви їх не чуєте в медіа, то це не означає, що вони не відбуваються. Вони відбуваються постійно. В силу наших комунікаційних правил ми про це не повідомляємо, щоб не давати ворожій розвідці коригувальних планів. Влітку минулого року ми порахували, і таких "прильотів" було понад 120. Після того - публічно перестали рахувати кожні "прильоти". Деякі потужності, внаслідок ударів, були знищені повністю. Ми не називаємо зараз підприємств, скажемо після війни – але втрачені вони назавжди", - додала вона.

За словами Наталії Сад, основними проблемами, з якими стикається оборонна промисловість, є імпорт та логістика. До того ж, задля безпеки, деякі підприємства були розсереджені по всій території України та за її межі.

"Якщо порівнювати "оборонку" з довоєнним періодом, то зараз – це все логістично виглядає дуже складно. Ми змушені були розсередити наші підприємства по всій території України, і навіть винести виробництво за межі країни – це все робиться з метою убезпечення ланцюгів виробництва озброєння. Від початку збирання того самого снаряду до його появи в кінцевому виробі - це забирає значно більше часу, ніж це було до війни. Снаряд можуть перевозити для його покращення в різні точки, іноді це досягає і до десяти локацій, відстань між якими сотні кілометрів. Ми змушені витрачати більше часу для появи однієї одиниці військової продукції... Кожне підприємство і ті виробничі майданчики, які ми перемістили і продублювали (деякі виробничі лінії мають своїх так званих клонів) – працюють за графіками, які обрали самотужки, з тим, щоб якраз надолужувати ту складність, яку викликає в нас, у тому числі, логістика", - зазначила вона.

Окрім цього, є складності, пов’язані із тим, що дещо доводиться імпортувати з-за кордону, щоб привезти в Україну і досягти готового кінцевого продукту.

Доповнення

Речниця "Укроборонпрому" Наталія Сад розповіла, що концерн представив перший продукт у спільній кооперації з однією з країн НАТО – 120-мм мінометну міну. Снаряд є найбільш затребуваним зараз в українській армії і “дуже скоро” потрапить на її озброєння.

Українські Національні Новини

Економіка