vid-togo-scho-khtos-maye-osoblivu-dumku-ne-povinni-strazhdati-khvori-golubovska

Від того, що хтось має "особливу думку", не повинні страждати хворі - Голубовська

 • 13510 переглядiв

КИЇВ. 18 травня. УНН. В Україні не допускається експериментальне лікування тому, що втрачена стандартизація медичної допомоги. Адміністратори можуть не допустити до пацієнта будь-якого лікаря, адже в Національній службі здоров’я України лікарі з вищими категоріями визначаються як неідентифіковані особи. Про це в інтерв’ю УНН повідомила лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська.

Відповідаючи на запитання, чи дійсно лікарі-адміністратори не дозволяють лікарям використовувати експериментальне лікування, Голубовська відповіла: "Це ймовірна правда, саме тому мені і довелося наполягати на тих протоколах. Якби їх не було, то жоден лікар не зміг би призначити жодне лікування, яке призначає будь-який лікар у будь-якому куточку земної кулі".

За її словами, від того, що хтось має "особливу думку", не повинні страждати ні пацієнти, ні якість медичного обслуговування.

"З якогось боку я теж можу зрозуміти адміністрації: тому що нестандартна ситуація… За ці роки ми втратили стандартизацію медичної допомоги, це повна маячня, такого немає ніде, у жодній цивілізованій країні світу", - додала лікар.

Окрім того, вона заявила, що робочі групи на чолі з професорами – це спекуляція.

"Усі лікарі з вищими категоріями, включно зі мною, не значаться в НСЗУ як лікарі. За великим рахунком на сьогоднішній день нас має право будь-який адміністратор попросту не допустити до ліжка хворого", - сказала Голубовська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голубовська назвала головні кроки, які треба зробити у боротьбі із COVID-19.

Вона додала, що в Україні з 90-их років почали руйнувати нормальну взаємодію лікарень, кафедр, тому зараз багато чого залежить від відносин всередині адміністрацій лікарень.

Відповідаючи на запитання, що робити родичам пацієнтів, які погодилися на експериментальне лікування, але адміністратори не дозволяють його застосовувати, Голубовська відповіла: "Напевно є юридичні питання. Тут така ситуація: якщо хтось з чимось не згоден, рішення може бути оскаржене навіть всередині якогось лікувального закладу або іншим консиліумом або запросити іншого фахівця, але такого ж рівня".

За її словами, щоб мати офіційний доступ до хворого, як лікар, будучи професором та завкафедри, треба влаштуватися на 0,25 ставки у лікарню.

"Ми не лікарі для НСЗУ, нас нема, розумієте. Ми неідентифіковані персони. Щоб якось виправити цю ситуацію, багато адміністрацій оформлюють на 0,25 ставки працівників кафедри лікарями, а ми на 0,25 ставки оформлюємо на кафедри їх лікарів. Ось такі "шахери-махери", інакшого в мене слова нема", - підсумувала Голубовська.

Нагадаємо, за словами Голубовської, у боротьбі з коронавірусом найголовніше – зробити прогноз на осінь. Також потрібно забезпечити доступ кожної людини до якісного лікування.

Українські Національні Новини

Суспільство