viglyadaye-yak-shantazh-u-prezidenta-vidreaguvali-na-situatsiyu-v-ksu

Виглядає як шантаж: у Президента відреагували на ситуацію в КСУ

 • 22739 переглядiв

КИЇВ. 11 червня. УНН. Ситуація, яка цього тижня склалась у Конституційному суді України, виглядає як шантаж. Про це сказав представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський в ефірі телеканалу "Україна 24", передає УНН.

Цитата:

"Що стосується подій, які відбулись на цьому тижні… Дійсно, в діяльності Конституційного суду України мали місце випадки, коли порядок денний не вдавалось затвердити через різні причини. Але, коли найближче оточення пана Тупицького і його найближчі соратники вимагають вирішити спочатку питання щодо його статусу, а потім затвердити порядок денний, то це вже дійсно виглядає як певний шантаж з боку тих суддів, які вважають себе прихильниками пана Тупицького", - сказав Веніславський.

Деталі

З його слів, те що відбувається цього тижня є "політично значимими діями" з боку суддів КСУ, які є прямо заборонені законом.

"Але я переконаний, що з наступного тижня Конституційний суд повернеться до нормальної роботи, тому що ситуація, яка зараз склалась, негативно оцінюється усіма практично суддями КСУ", - додав представник Президента.

Контекст

Сьогодні через відсутність кворуму не відбулися збори суддів Конституційного Суду.

Що було раніше

Представниця парламенту у КСУ, народний депутат Ольга Совгиря повідомляла, що 10 червня шість суддів Конституційного Суду України в ультимативній формі заблокували діяльність КСУ, вимагаючи забезпечити участь в судових засіданнях колишнього голови КСУ Олександра Тупицького.

Представник Зеленського в КСУ, народний депутат від “Слуги народу” Федір Веніславський вчора, 10 червня заявив, що Конституційний суд України має відновити роботу у звичайному режимі вже з наступного тижня, а “заблоковане” засідання – це звичайна робоча ситуація.

Доповнення

Президент України Володимир Зеленський 27 березня підписав указ, яким скасував укази ще часів Януковича про призначення суддями Конституційного Суду України Олександра Тупицького та Олександра Касмініна. Раніше Президент відсторонив Тупицького від посади судді КСУ.

Перед цим в ОГП вказували, що Офіс Генерального прокурора повідомив про підозру Тупицькому у здійсненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також в наданні завідомо неправдивих показань свідка (ст. 386 та ч. 2 ст. 384 КК України) — й надіслав клопотання Президенту України Володимиру Зеленському щодо відсторонення Тупицького з посади голови КСУ.

А ще наприкінці жовтня ДБР розпочало кримінальне провадження щодо голови КСУ Тупицького.

Це сталося на тлі того, як 27 жовтня Конституційний Суд України визнав такою, що не відповідає Конституції України, статтю 366-1 ККУ, яка передбачає відповідальність за брехню в декларації.

Українські Національні Новини

Політика