vikrito-skhemu-rozkradannya-koshtiv-ukrzaliznitsi-na-proekti-shovkoviy-shlyakh

Викрито схему розкрадання коштів "Укрзалізниці" на проекті "Шовковий шлях"

 • 14532 переглядiв

КИЇВ. 17 січня. УНН. Шістьом особам повідомили про підозру у заволодінні понад 98 млн грн ПАТ "Укрзалізниця" в результаті закупівлі пального за завищеними цінами. Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-службу Національного антикорупційного бюро України.

"17 січня 2019 року детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили шести особам про підозру у заволодінні понад 98 млн грн ПАТ "Укрзалізниця" в результаті закупівлі пального за завищеними цінами", – йдеться в повідомленні.

У Бюро уточнили, що, зокрема, йдеться про:

- начальника філії "ЦТС "Ліски" ПАТ "Укрзалізниця";
- головного інженера філії "ЦТС "Ліски" ПАТ "Укрзалізниця";
- в.о. начальника Одеського відділення філії "ЦТС "Ліски" ПАТ "Укрзалізниця";
- головного інженера Одеського відділення філії "ЦТС "Ліски" ПАТ "Укрзалізниця";
- двох директорів двох комерційних підприємств.

Дії всіх підозрюваних кваліфікували за ч.5. ст.191 КК України – "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справу про розкрадання морського флоту України направлено до суду

За даними слідства, у 2016 році ПАТ "Укрзалізниця" почало реалізацію проекту так званого нового Шовкового шляху, покликаного забезпечити безперебійний транзит вантажів в Азію. За проектом, один із напрямків транзиту пролягав Чорним морем. З цією метою на баланс "Укрзалізниці" були передані два пороми — "Герої Шипки" та "Герої Плевни". Їх планувалося використовувати для переправлення морем вантажних вагонів.

На початку 2016 року, як повідомили у Бюро, "Центр транспортного сервісу "Ліски", який входить до складу ПАТ "Укрзалізниця" провів тендер із закупівлі паливно-мастильних матеріалів для потреб цих двох поромів, переможець якого — комерційна компанія — мала поставити 6,743 тис. тонн паливно-мастильних матеріалів на загальну суму 101,5 млн грн згідно з договором поставки, укладеним в липні 2016 року.

"Закупівлі за цим договором ЦТС "Ліски" здійснило у грудні 2016 року, усвідомлюючи, що потреби в закупівлі всього законтрактованого обсягу пального немає. По-перше, через технічний стан самих поромів, які потребували суттєвого ремонту, на що пішло б близько року; по-друге, проект "Шовковий шлях" втратив перспективи бути реалізованим, про що організаторам тендеру було відомо", – сказано в повідомленні.

За даними слідства, тим не менше, комерційна компанія-переможець тендеру постачає товар, але лише на суму 3 млн грн, натомість отримує від ЦТС "Ліски" 101,5 млн грн.

"Розслідування наведених фактів детективи НАБУ розпочали у серпні 2017 року за власними напрацюваннями. В результаті слідчих дій, проведених детективами НАБУ у взаємодії з ПАТ "Укрзалізниця" та Державною аудиторською службою України, особи, причетні до вчинення злочину, в серпні 2018 року повернули "Укрзалізниці" незаконно відчуженні кошти", – повідомили в НАБУ.

Нагадаємо, сімом особам повідомили про підозру у заволодінні 93,27 млн грн ПАТ "Укрзалізниця".

Українські Національні Новини

Кримінал та НП