vipravili-ne-vse-mon-znovu-rekomenduvalo-pidruchnik-de-bulo-napisano-pro-likuvannya-raku-sodoyu

Виправили не все: МОН знову рекомендувало підручник, де було написано про "лікування раку содою"

 • 24360 переглядiв

КИЇВ. 10 грудня. УНН. Міністерство освіти і науки повторно надало гриф “Рекомендовано” підручнику з хімії для 9 класу, у якому раніше була порада лікувати рак содою. Там виправили не все, вказали у "Новій українській школі", пише УНН.

Деталі

Зазначається, що підручник авторства Марії Савчин міститься в наказі міністерства, опублікований на сайті Інституту модернізації змісту освіти (ІМЗО). Раніше в ньому писалося, що пиття розчину соди сприяє профілактиці онкологічних захворювань.

Згодом у МОН заявили, що порада “лікувати” рак содою розвиває критичне мислення, а самі рекомендували вчителям заклеїти у підручнику - неправдива інформація. Зараз в електронній версії підручника значиться інший текст:

"Водночас у електронній версії підручника залишилися інші твердження, які спростовані наукою і навіть можуть шкодити здоров’ю. Про них рік тому написав у своєму блозі лікар-анестезіолог та кандидат медичних наук Андрій Сем’янків", - зазначили у НУШ, наводячи приклади.

“Нова українська школа”, як вказано, звернулася в МОН та ІМЗО, аби з’ясувати, чи в наново грифованому підручнику залишилися всі антинаукові факти, про які заявляли вчителі та науковці.

Окрім підручника Марії Савчин, як повідомляється, МОН надало гриф ще 86 підручникам, які вже використовувалися в освітньому процесі та можуть бути повторно видані без проведення конкурсного добору. Повторно грифувати старі підручники без конкурсу дозволено порядком надання грифів навчальній літературі.

Доповнення

Про шкільний підручник, де було написано про "лікування раку содою", стало відомо у листопаді минулого року. Тоді у МОН обіцяли розібратися із ситуацією.

Українські Національні Новини

Суспільство