vipustili-178-kul-v-avtivku-politsiya-vstanovila-prichetnikh-do-rozstrilu-tsivilnikh-u-gostomeli

"Випустили 178 куль в автівку”: поліція встановила причетних до розстрілу цивільних у Гостомелі

 • 197749 переглядiв

КИЇВ. 28 вересня. УНН. Працівники Головного управління Національної поліції в АР Крим та м. Севастополі під процесуальним керівництвом Київської місцевої прокуратури №6 зібрали докази причетності конкретних військовослужбовців рф до масового розстрілу цивільного населення в Гостомелі. Про це йдеться в звіті Національної поліції України, передає УНН.

Цитата

«Вони розстрілювали як на сафарі. Їх тодішнім завданням було захоплення міста Київ. 25 лютого, коли вони намагалися через річку ірпінь, потрапили під вогневе ураження і були розбиті українськими захисниками. Понесли втрати, відступили в Гостомель і зайняли бойові позиції по вулиці Шевченка та по вулиці Святопокровській. На початковому етапі, зайнявши бойові позиції, там було три старших офіцери, які вирішували ситуацію, що робити далі. Ці офіцери й прийняли рішення про розстріл цивільного населення, про захоплення будинків, які знаходяться поряд і захоплення заручників. Це ними було вчинено з 8-ї години ранку по 3-ю годину дня», – повідомив начальник слідчого управління ГУНП в АР Крим та м. Севастополі Олександр Климовський.

Деталі

Як повідомив, Голова Національної поліції України Ігор Клименко, всього на даному відрізку дороги лише 25 лютого російські окупанти вбили 11 та поранили 15 осіб. Серед жертв загарбників – громадянин рф. Поміж постраждалих від ворожих куль – громадянин Німеччини та працівники Бучанського райуправління поліції.

«Налякані люди хотіли лише одного – якнайшвидше виїхати із зони бойових дій. А росгвардійці влаштували на місцевих справжнє полювання. В одну з автівок вони випустили 178 куль», – повідомив Клименко.

Аби встановити конкретних військовослужбовців, які розстрілювали цивільних людей біля Гостомеля, правоохоронці провели комплекс оперативних заходів, допитали понад 100 свідків, призначили більше 70 експертиз: балістичні, балістично-хімічні, портретознавчі, товарознавчі, судово-медичні. Мінімум 5 експертиз по кожній розстріляній людині та по кожному транспортному засобу.

«Взагалі цинічність самого розстрілу пов’язана з тим, що розстрілювали цивільне населення, яке не несло загрози. Кількість влучень – щонайменше 38. Таку кількість випускати в транспортний засіб – це не разовий постріл. То була централізована команда», – повідомив Климовський.

Наразі розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо

ГУНП в Херсонській області повідомило, що на деокупованій території поблизу Високопілля на Херсонщині виявили тіла двох цивільних чоловіків зі слідами насильницької смерті.

Українські Національні Новини

Суспільство