visim-shkilnikh-obidiv-z-riznikh-krayin-svitu-a-scho-yidyat-nashi-diti

Вісім шкільних обідів з різних країн світу. А що їдять наші діти?

 • 131142 переглядiв

Проблема якості харчування в українських шкільних установах стара, як світ. Вона, на жаль, не втрачає своєї актуальності і сьогодні. Здорове харчування для дітей закладає фундамент їх повноцінного життя, забезпечує їх зростання, фізичний і розумовий розвиток. Тому вкрай важливо, щоб воно було збалансоване і відповідало всім запитам дитини з урахуванням її віку та потреб. Саме тому свідомі батьки контролюють, що їсть дитина не тільки вдома, але і в школі, не шкодуючи доплачувати з "власної кишені" за більш смачну і свіжу їжу.

Однак, часто уберегти малюків від неякісних продуктів не вдається - тільки за останні два тижні було зафіксовано понад 5 випадків отруєнь українських школярів.

УНН вирішив розібратися, чим годують дітей у школах різних країн світу, і чи варто українцям розраховувати на подібний раціон у майбутньому.

Німеччина

Шкільний обід в Німеччині складається, в основному, з порції картоплі, ковбаси і овочів. Інші варіанти обіду можуть включати в себе смажену рибу, відварну картоплю або макарони, і млинці на десерт.

Франція

Найпоширеніше меню французьких школярів складається з салату (огірки, помідори), шматочка телятини, маринованої грибами, брокколі. Як десерт - яблучний пиріг.

Південна Корея


Південнокорейських школярів, як правило, годують збалансованим обідом, який включає в себе суп-пюре, локшину, м'ясо, кімчхи (квашені овочі - ред.), на десерт - млинці.

Іспанія

Меню школярів в Іспанії дуже різноманітне. Зокрема, школярів в Мадриді годують овочевим супом, м'ясом або рибою на вибір і омлетом. На десерт, в обов'язковому порядку, подається банановий йогурт або фрукти, а також випічка.

Фінляндія

Фіни - прихильники здорового харчування. Саме тому овочі становлять 50% шкільної обідньої тарілки. Ще 50% - це риба або ж м'ясо, до того ж - картопля або макарони. Як десерт фінським школярам подають свіжі ягоди.

В'єтнам

У сільському В'єтнамі студенти часто йдуть на обід додому. У школах, де є кухня, обід може складатися з рису, зелені, м'яса і супу з локшини.

Китайська Народна Республіка

Меню школярів в КНР досить різноманітне. Зокрема, в Гонконзі, воно складається з трьох страв. Гарячі страви подаються в обов'язковому порядку. В якості другого дітям пропонується курка, свинина або риба, рис або локшина. На десерт - випічка, фрукти або йогурт.

Україна

Обід українського школяра, як правило, складається з перших страв (суп або борщ), других страв (макарони, картопля, гречка або рис), котлети і соку.

Різниця в розмаїтті меню українського та іноземного школяра, в першу чергу, пояснюється собівартістю продуктів і механізмами їх закупівлі, вважає голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

"Що стосується харчування дітей в українських школах - тут питання в сумі, яку ми можемо витратити на це. Йдеться як про гроші сім'ї, так і про гроші держави. Адже за кордоном, як правило, харчуванням дітей в школах займаються батьки, в Україні - іноді мами і тата, але часто - держава. Ось і подумайте, чим можна нагодувати одну дитину за 12-15 грн бюджетних грошей?" - зазначив він.

Експерт додав, що відповідальність за якість харчування українських школярів лежить, в першу чергу, на батьках, а потім вже на адміністрації установи.

"У тих школах, де батьки і адміністрація не стежать за тим, що потрапить на стіл дітей - там школярі їдять прострочені продукти, замість вершкового масла - спреди з рослинних жирів, тощо. Проте, в Україні є школи, де представники батьківського комітету чергують на шкільній кухні, можуть відібрати зразки продуктів і спробувати, чим годують їхніх дітей. У таких установах все добре, меню різноманітне і якісне.

Тому, все залежить від свідомості батьків, перекладати відповідальність, виключно на адміністрацію школи, не можна. Повторюся, що в багатьох розвинених країнах саме батьки контролюють шкільний раціон своїх дітей", - наголосив Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд так і не покарав винних в отруєнні дітей у "Лазурному"

Ще одна проблема шкільного харчування в Україні, якої немає закордоном, це антисанітарія. Точніше, порушення норм і правил зберігання продуктів, допуск до роботи з ними осіб, які мають проблеми зі здоров'ям і не тільки. У цьому контексті вся повнота відповідальності лежить на плечах адміністрації шкіл і дитячих садів. Також відповідають за це і несуть контролюючі органи, уповноважені на планові перевірки харчоблоків і їх співробітників.

На жаль, але з цією функцією наша держава справляється вкрай неуспішно, а особливо - в жарку пору, коли ризик псування продуктів через неправильне зберігання і переробки зростає в рази.

За останні кілька тижнів масові отруєння дітей в дитячих садках були зафіксовані в Полтавcкой, Запорізькій, Черкаській, Кіровоградській областях. Про це повідомив нардеп Сергій Тригубенко. За його словами, це наслідок "тотальної безконтрольності".

"В цілому ж, все це дуже сумно і навіть страшно: тотальна безконтрольність навчальних закладів з точки зору дотримання елементарних санітарних норм просто калічить найменших", - вважає Тригубенко.

Політик переконаний, що українські школи і садочки повинні перевірятися на постійній основі.

"Я вже висловлювався з цього приводу: планові перевірки не в змозі зарадити біді і вберегти дітей. І тому, я ще раз закликаю уряд вивести з-під мораторію на перевірки постачальників продуктів харчування в школи і садки! Також закликаю чиновників Держпродпотребслужби знайти механізм повного та безперебійного контролю закладів постійного перебування і харчування дітей!" - закликав він.

Українські Національні Новини

Суспільство