vitrenko-rozpoviv-pro-mirovu-mizh-ukrtransgazom-ta-ukrnaftoyu

Вітренко розповів про "мирову" між Укртрансгазом та Укрнафтою

 • 10414 переглядiв

КИЇВ. 3 лютого. УНН. Минулого тижня була підписана і затверджена "мирова угода" між Укртрансгазом та Укрнафтою щодо визнання за Укрнафтою спірних обсягів газу у сховищах Укртрансгазу. Про це у себе в Facebook написав виконавчий директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко, передає УНН.

"Укрнафта має багато проблем, але можна виділити такі найбільші дві. Перша проблема — це спірні обсяги газу, які Укрнафта впродовж 2006-2012 років видобувала і передавала в газотранспортну систему. Цю систему контролював Нафтогаз, і він з подачі Уряду займав позицію, що Укрнафта мала продавати цей газ Нафтогазу за ціною, визначеною для потреб населення. Через це Нафтогаз не давав Укрнафті можливості розпоряджатися цим газом іншим способом. У свою чергу Укрнафта не бачила законних підстав, аби вона продавала газ Нафтогазу за такою ціною", - пояснив Вітренко.

З його слів, судові суперечки щодо цього питання тривали останні 6 років, але у суді не було доведено, що Укрнафта була зобов’язана продавати газ Нафтогазу за такою ціною.

Водночас, ще у 2014 році Верховний суд України ухвалив остаточне рішення про те, що за Укрнафтою мають бути визнані спірні обсяги газу щодо найбільш раннього періоду - видобутого у 2006 році.

"Друга проблема Укрнафти — це податковий борг, який був сформований у 2014-2015 роках. Як уже було сказано раніше, Укрнафта наразі у повному обсязі сплачує поточні податкові зобов’язання, але в компанії не вистачає грошей для погашення податкового боргу. На цей борг нараховуються надзвичайно високі штрафи та пені, до 30% річних від основної суми, що не дає Укрнафті можливості нормально працювати", - зазначив виконавчий директор Нафтогазу.

Він додав також, що сума податкового боргу є меншою за ринкову вартість спірних обсягів газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продавати собак не треба: у Нафтогазі відреагували на слова Брагара.

Крім того, зі слів Вітренка, відповідно до акціонерної угоди між Нафтогазом та міноритарними акціонерами Укрнафти, яких представляє Ігор Коломойський, Нафтогаз зобов’язаний сприяти Укрнафті у реалізації газу за ринковими цінами.

"Враховуючи наведені вище обставини, Нафтогаз і Укрнафта у лютому 2019 року почали процес врегулювання суперечок і вирішення проблеми з податковим боргом Укрнафти", - пише Вітренко.

Посадовець Нафтогазу розповів, що сторони тоді погодили угоду, за якою Укрнафта продає Нафтогазу обсяг газу, який за рішенням Верховного Суду України має бути визнаний за Укрнафтою у сховищах Укртрансгазу. Єдиним можливим варіантом визначення ціни за цією угодою була ринкова ціна на той момент.

Угодою також передбачається, що джерелом коштів для розрахунків з боку Нафтогазу буде компенсація, яку Нафтогаз має отримати з держбюджету відповідно до закону "Про ринок природного газу" за покладені на нього спеціальні обов’язки у порядку, встановленому Кабміном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укртрансгаз оприлюднив результати роботи ГТС України за 2019 рік.

У свою чергу Укрнафта має використати ці кошти для погашення податкового боргу.

"Але ця угода не була реалізована. Уряд Гройсмана зажадав, щоб вона була погоджена не тільки Наглядовою радою Нафтогазу (що було зроблено), а і окремим рішення Кабінету міністрів. Нафтогаз невідкладно надав Кабміну всі необхідні документи для погодження, але відповідне рішення навіть не розглядалося. Це створювало для Нафтогазу та держави додаткові юридичні ризики вимог щодо компенсації збитків з боку Укрнафти та міноритарних акціонерів. Лише нещодавно Уряд Гончарука зняв ці обмеження з боку Кабміну. Минулого тижня була підписана і затверджена судом мирова угода між Укртрансгазом та Укрнафтою щодо визнання за Укрнафтою зазначених вище обсягів газу у сховищах Укртрансгазу", - пояснив Вітренко.

Тепер, зазначив він, Укрнафта передає зазначений газ Нафтогазу за укладеним договором купівлі-продажу цього газу.

"Наступні кроки: Нафтогаз має отримати з держбюджету компенсацію за покладені спеціальні обов’язки, розрахуватися за цей газ з Укрнафтою (загальна сума – майже 15 млрд грн), а також передплатити до 14,6 млрд грн за газ, який Укрнафта буде видобувати і передавати Нафтогазу у майбутні періоди; Укрнафта всі ці кошти направить до держбюджету в якості погашення податкового боргу та сплати податків, які виникають у зв’язку зі здійсненням цих операцій. Угодою передбачено, що якщо Нафтогаз не виконає свої зобов’язання і до 1 квітня 2020 року не розрахується за вказані вище обсяги газу в сховищах, які Укрнафта передає Нафтогазу, цей газ має бути повернутий Укрнафті", - повідомив виконавчий директор.

Як повідомлялося в УНН, 12 квітня минулого року Вітренко очолив наглядову раду "Укрнафти".

Українські Національні Новини

Економіка