vitrenko-rozpoviv-pro-potentsiyni-problemi-naftogazu-u-vidnosinakh-z-gazpromom

Вітренко розповів про потенційні проблеми Нафтогазу у відносинах з Газпромом

 • 10735 переглядiв

КИЇВ. 10 лютого. УНН. У НАК "Нафтогаз України" наразі вивчають потенційні проблеми у відносинах з російським "Газпромом", зокрема, про неможливість експорту газу з РФ незалежними від Газпрому компаніями. Наразі в Нафтогазі вивчають можливість для вирішення зазначених проблем. Про це у своєму Facebook написав виконавчий директор групи Нафтогаз Юрій Вітренко, передає УНН.

"Мушу сказати про найбільш нагальні потенційні проблеми у відносинах з Газпромом, які ми наразі вивчаємо - європейські компанії, які купують газ у Газпрому, не можуть перенести точки передачі газу за поточними контрактами на кордон Росія-Україна. Незалежні від Газпрому газовидобувні компанії не можуть експортувати газ з РФ. Незалежні від Газпрому компанії не можуть здійснювати транзит газу з Середньої Азії через територію РФ", - написав Вітренко.

За його словами, ще однією потенційною проблемою є виявлені обставини щодо ролі Газпрому в операціях з борговими зобов’язаннями Росукренерго, через які Нафтогаз зазнав значних збитків.

"Вирішення цих проблем дозволить нам отримати додаткові мільярдні доходи від транзиту, зниження ціни на газ в Україні на 25% відсотків навіть без прямих поставок з боку Газпрому і без політично мотивованої корупції, яка може бути з цим пов’язана, мільярди доларів компенсації за втрати від операцій з борговими зобов’язаннями Росукренерго", - зазначив Вітренко.

Також він додав, що наразі в Нафтогазі вивчають можливість для вирішення зазначених проблем.

"Серед них можна виділити таке: скарга в європейський антимонопольний орган щодо зловживання Газпромом своїм домінуючим становищем, міжнародний арбітраж в місті Цюріх за новим транзитним контрактом, міжнародний арбітраж у Стокгольмі за контрактом між Нафтогазом та Газпромом щодо переуступки боргових зобов’язань Росукренерго", - написав Вітренко.

Він зазначив, що спочатку ці питання спробують вирішити без судових процесів, обговоривши з Газпромом.

"Якщо ми не знайдемо спільної мови, будемо звертатися до політичного керівництва держави для досягнення домовленостей на міждержавному рівні", - додав Вітренко.

Нагадаємо, виконавчий директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко повідомив, що у січні Нафтогаз отримав 578,4 млн доларів за транзит газу з Росії - за грудень, січень та лютий.

Українські Національні Новини

Економіка