vitrenko-spodivayetsya-zakinchiti-zimu-bez-viyalovikh-vidklyuchen-elektroenergiyi

Вітренко сподівається закінчити зиму без віялових відключень електроенергії

 • 31054 переглядiв

КИЇВ. 14 лютого. УНН. У Міненергетики сподіваються закінчити зиму без віялових відключень електроенергії. Поки такої загрози немає. Про це сказав виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко в інтерв’ю "Радіо Свобода", передає УНН.

Цитата

"Ні, критичних загроз немає. Ми сподіваємося, що ми закінчимо взимку без ніяких віялових відключень. Зараз працюють ті ж газові блоки. Це дорожче, наприклад, ніж спалювати вугілля. Але для того, щоб наші споживачі, українці, були зі світлом, з електроенергією, ми робимо так, щоб не було ніяких відключень", - сказав він.

Нестача вугілля

Запаси вугілля на складах ТЕС з початку листопада 2020 року зменшилися у 5,5 рази - ситуацію в Укренерго називали критичною.

У РНБО ще 15 січня скликали нараду щодо безперервного енергопостачання населенню, обговоривши зокрема й проблему з постачанням вугілля на ТЕС у необхідній кількості.

Водночас, в Укренерго запевнили, що на тлі такої ситуації "жодних відключень будь-яких категорій споживачів за минулий тиждень (18-25 січня - ред.) та станом на зараз не відбулося, графіки обмеження потужності (ГОП) та аварійного відключення (так звані "віялові відключення") не застосовувалися і наразі не плануються до застосування". Інформація про можливість таких заходів раніше з'явилася у мережі.

При цьому регулятор анонсував, що проведе позапланові перевірки ТЕС через нестачу вугілля.

Тарифна криза

З 1 січня 2021 року в Україні значно зросли тарифи на комуналку, при чому - як за світло, так і за газ. Це обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту. 

Так, з початку року було скасовано пільговий тариф в 90 коп/КВт-год для населення на перші 100 кВт-год електроенергії і встановлено єдиний тариф на рівні 1,68 грн/кВт-год. Постанова Кабміну, якою підвищується ціна, ухвалена нібито з метою уникнення стрімкого зростання тарифу для населення із січня 2021 року, так пояснили у Міненерго. Наразі питання "вирішили" компенсаціями - українцям роздадуть 1,4 млрд грн з держбюджету, але не всім, а лише окремим категоріям населення. 

Слід додати, що 2020 року у своєму звіті Європейська комісія вказала, що ціни на електроенергію в Україні майже на 38% вищі від середньої вартості у країнах Європи. За цим показником Україна опинилася поряд з такими країнами як Греція, Мальта, Болгарія, Угорщина та Польща, де ціни на електроенергію найвищі в Європі.

Варто додати, що ще в грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%.

Українські Національні Новини

Політика