vitse-kantsler-frn-nazvav-pivnichniy-potik-2-geopolitichnoyu-pomilkoyu

Віце-канцлер ФРН назвав "Північний потік - 2" геополітичною помилкою

 • 21093 переглядiв

КИЇВ. 18 грудня. УНН. Будівництво газопроводу "Північний потік - 2" було помилкою з геополітичної точки зору. Про це в інтерв'ю газеті FAZ заявив віце-канцлер ФРН, федеральний міністр економіки і захисту клімату Роберт Хабек, передає УНН.

Цитата

"Геополітично "Північний потік-2" був помилкою. Всі європейські країни, крім Німеччини та Австрії, були завжди проти. І ось газопровід побудований. Але питання про те, чи буде він введений в експлуатацію, залишається відкритим. Це питання слід вирішувати з позиції Європейського і національного права", - заявив Хабек.

Деталі

Хабек нагадав, що трубопровід повинен задовольняти правило так званого анбандлінга (unbundling), або поділу компаній. Його сенс полягає в тому, що компанії, які займаються видобутком ресурсів, не мають права їх транспортувати - для цих двох процесів потрібні різні фірми.

"Ця умова не виконана, - підкреслив Хабек. - При старому уряді ФРН чинився великий політичний тиск у питанні дозволу "Північного потоку-2", і, незважаючи на це, він не введений в експлуатацію", - зазначив віце-канцлер.

Хабек також пригрозив Москві жорсткими наслідками у разі військового конфлікту між Росією і Україною і допустив можливість того, що при такому розвитку ситуації "Північний потік - 2" не буде запущений.

"Федеральне мережеве агентство приймає рішення на основі законодавства. Інше питання, що станеться, якщо Росія знову порушить територіальну цілісність України і ситуація загостриться. Будь-яка нова військова агресія не може залишитися без жорстких наслідків. Тут не може бути заборон в плані обдумування", - сказав Хабек, відповідаючи на питання, чи можуть провалитися плани по запуску трубопроводу "Північний потік - 2".

Позиція канцлера

Хабек є представником партії "Союз-90"/"зелені", яка завжди виступала проти проекту. У той же час канцлер Німеччини, соціал-демократ Олаф Шольц на цьому тижні заявив, що регулятор ФРН приймає рішення по "Північному потоку - 2", абсолютно не керуючись політикою, так як це комерційний проект.

Щоб почати перекачування газу, оператору "Північного потоку-2" потрібно отримати схвалення німецького регулятора. Зараз сертифікація зупинена.

Українські Національні Новини

Новини Світу