vitse-premyer-rozpovila-pro-pozitsiyu-yes-i-nato-stosovno-viyskovopolonenikh-moryakiv

Віце-прем'єр розповіла про позицію ЄС і НАТО стосовно військовополонених моряків

 • 7409 переглядiв

КИЇВ. 28 грудня. УНН. Позиція України щодо того, що захоплені РФ біля Керченської протоки українські моряки є військовополоненими, співпадає з розумінням як ЄС та НАТО, так і набагато ширшого кола країн. Про це заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Івана Климпуш-Цинцадзе під час річної прес-конференції, передає кореспондент УНН.

"Україна з першого дня, з 25 листопада… наголошувала на тому, що до українських моряків мають ставитись як до військовополонених, що до них мають застосовуватись Женевські конвенції, і відповідно Росія не має права їх засуджувати за своїм внутрішнім законодавством і утримувати їх під вартою, як вона це робить. Саме така позиція України співпадає з розумінням як ЄС, так НАТО, так і набагато ширшого кола країн, тому що Україна в цьому випадку покладається чітко на міжнародне право", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що це дуже важливо, що всі моряки визнали себе військовополоненими. Водночас, за її словами, важко сказати, що вплине на Російську Федерацію з точки зору того, як звільнити моряків.

"Всі наполягання наших партнерів базуються на тому, що це – військовополонені, вони мають бути звільнені відповідно до Женевських конвенцій", - підкреслила віце-прем’єр.

Вона розповіла, що МЗС допомагає забезпечувати адвокатську допомогу для кожного з моряків. Уряд, з її слів, буде продовжувати тиск на Російську Федерацію для того, щоб звільнити кожного з них, так само, як і решту політв’язнів РФ.

"Що стосується санкцій від наших європейських партнерів, то я дійсно вважаю, що, якщо залишити ці дії РФ у Чорному морі лише з міжнародною політичною реакцією, яка є надзвичайно важливою, то цього недостатньо для того, щоб Росія усвідомила, що будь-які її дії мають конкретні не лише правові, а й політичні, юридичні наслідки", - підкреслила Климпуш-Цинцадзе.

Як повідомляв УНН, 25 листопада прикордонні кораблі ФСБ РФ обстріляли і захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і рейдового буксира "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в Чорному морі в порт Маріуполь в Азовському морі. Затримані українські кораблі були доставлені в окуповану Керч. У полон були взяті 24 особи - військові моряки та співробітники СБУ.

24 українських моряків заарештували у Криму 27 і 28 листопада на два місяці. Згодом у Росії заявили, що у московське СІЗО "Лефортово" з окупованого Криму доставили 21 українського моряка, ще троє перебувають у лікарні "Матроської тиші". Україна згодом підтвердила інформацію про переправлення військових до Росії.

Усі затримані українські моряки визнали себе військовополоненими.

Українські Національні Новини

Політика