viyna-rf-proti-ukrayini-vidpravlyaye-ekonomiki-v-retsesiyu-svitoviy-bank-dav-nevtishniy-prognoz

Війна рф проти України відправляє економіки в рецесію: Світовий банк дав невтішний прогноз

 • 115119 переглядiв

КИЇВ. 8 червня. УНН. Вторгнення рф в Україну ще більше сповільнило ріст світової економіки, призвело до зростання інфляції, загострення фінансових умов, згідно з останнім звітом Global Economic Prospects від Світового банку, пише УНН.

Цитата

"Примножуючи об’єм шкоди від пандемії COVID-19, вторгнення росії в Україну посилило уповільнення зростання світової економіки, яка вступає в тривалий період слабкого зростання та підвищення інфляції. (...) Це підвищує ризик стагфляції з потенційно згубними наслідками як для країн із середнім, так і з низьким рівнем доходу", - вказують у СБ.

Деталі

Як очікується, "зростання світової економіки впаде з 5,7% в 2021 році до 2,9% в 2022 році, що значно нижче, ніж 4,1%, як очікувалося в січні". Очікується, що цей темп коливатиметься протягом 2023-2024 років, оскільки війна в Україні порушує діяльність, інвестиції та торгівлю в найближчій перспективі, відкладений попит зменшується, а фіскальна та монетарна політика припиняється. Внаслідок шкоди від пандемії та війни рівень доходу на душу населення в країнах, що розвиваються, цього року буде майже на 5 відсотків нижчим за тенденцію до пандемії.

"Багатьом країнам буде важко уникнути рецесії", — зазначив президент Світового банку Девід Малпасс.

У доповіді також пропонується нове уявлення про те, як вплив війни на енергетичні ринки погіршує перспективи росту світової економіки. Війна в Україні призвела до різкого зростання цін на широкий спектр енергоносіїв. Вищі ціни на енергоносії знизять реальні доходи, підвищать собівартість виробництва, посилять фінансові умови та стримають макроекономічну політику, особливо в країнах-імпортерах енергії.

У доповіді наголошується на необхідності рішучих глобальних і національних політичних дій для запобігання найгірших наслідків війни в Україні для світової економіки. До цього належать глобальні зусилля, спрямовані на обмеження шкоди для тих, хто постраждав від війни, пом’якшення удару від різких цін на нафту та продукти харчування, прискорення списання боргу та розширення надання вакцинації в країнах з низьким рівнем доходу.

Доповнення

Війна в Україні спричинила катастрофічну гуманітарну та економічну кризу. За прогнозом Світового банку, цього року економіка України скоротиться приблизно на 45%.

Українські Національні Новини

Економіка