viyna-v-ukrayini-maye-dramatichniy-vpliv-ale-ne-varto-vidvolikatisya-vid-zmini-klimatu-gensek-oon

Війна в Україні має драматичний вплив, але не варто відволікатися від зміни клімату - Генсек ООН

 • 277079 переглядiв

КИЇВ. 7 листопада. УНН. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш під час виступу на конференції ООН зі зміни клімату COP27 заявив, що війна в Україні та інші конфлікти не повинні відвертати увагу від кліматичної кризи, передає УНН.

Цитата

"Війна в Україні та конфлікти в інших країнах спричинили стільки кровопролиття та насильства, що це драматично вплинуло на весь світ. Але ми не можемо погоджуватися з тим, щоб наша увага не була зосереджена на зміні клімату. Звичайно, ми повинні працювати разом, щоб підтримати мирні зусилля, а потім подолати величезні страждання. Але кліматичні зміни відбуваються в різних часових межах і в інших масштабах. Це визначальна проблема нашого часу", - сказав він.

Деталі

За словами Генсека ООН, проблема зі зміною клімату є "головним викликом" 21-го століття, і відсунути її на другий план було б "неприйнятно, обурливо та згубно". Він зауважив, що більшість конфліктів пов'язані з кліматичними викликами, що зростають. Зокрема, зазначив Гутерреш, війна в Україні "показала глибокі ризики нашої залежності від викопного палива".

Він наголосив, що кліматичну кризу не можна виправдовувати відступом або "зеленим камуфляжем".

"Якщо таке помічається, є підстави для більшої терміновості, більш рішучих дій і відповідальності", - підсумував Гутерреш.

Нагадаємо

У новій доповіді ООН йдеться про те, що кожен із останніх восьми років, якщо прогнози на 2022 рік залишаться в силі, були спекотнішими, ніж будь-який рік до 2015 року.

В організації заявили, що чим більше потепління, тим сильніші будуть наслідки. Так, від кліматичної кризи постраждали бідні країни, найменш відповідальні за зміну клімату, але найбільш вразливі для його наслідків.

Українські Національні Новини

Політика