viyna-v-ukrayini-pokazala-nebezpeku-nadmirnoyi-zalezhnosti-vid-avtoritarnikh-rezhimiv-stoltenberg

Війна в Україні показала небезпеку надмірної залежності від авторитарних режимів - Столтенберг

 • 515956 переглядiв

КИЇВ. 18 лютого. УНН. Війна в Україні показала небезпеку надмірної залежності від авторитарних режимів, тому країнам-членам НАТО не слід ставати занадто залежними від продуктів і сировини, які вони імпортують. Про це заявив Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Війна в Україні показала небезпеку надмірної залежності від авторитарних режимів. Не так давно багато хто стверджував, що імпорт російського газу – суто економічне питання. Це не так. Це питання політичне. Йдеться про нашу безпеку. Тому що залежність Європи від російського газу зробила нас уразливими. Тому ми не повинні робити тих самих помилок з Китаєм та іншими авторитарними режимами", - сказав він.

Деталі

Він наголосив, що країнам слід уникати експорту ключових технологій, які можуть бути використані проти них, натомість необхідно захистити кіберпростір, ланцюжки поставок та інфраструктуру. За словами Столтенберга, це не означає, що потрібно припинити торгівлю та економічну співпрацю з Китаєм, проте "економічні інтереси не можуть переважати наші інтереси безпеки".

"При цьому ми повинні пам’ятати, що торгівля між друзями та союзниками робить нас сильнішими та стійкішими. Ми не повинні створювати нові бар’єри між вільною та відкритою економікою", - повідомив Генсек.

Окрім цього, він наголосив, що в інтересах НАТО - продовжувати підтримку України, оскільки це "не лише морально правильно, а і в інтересах безпеки".

"Ми також знаємо, що Пекін уважно спостерігає, щоб побачити ціну, яку платить росія, або винагороду, яку вона отримує за свою агресію. Війна в Україні демонструє, що безпека є не регіональною, а глобальною. У цьому новому та більш суперечливому світі ми більше не можемо дозволити собі розглядати захист як необов'язковий", - наголосив Столтенберг.

Нагадаємо

Єнс Столтенберг заявив, що НАТО уважно стежить за посиленням співпраці між Китаєм та росією, що триває.

Українські Національні Новини

Політика