viyna-viynoyu-a-rosiyskiy-biznes-za-rozkladom-yak-pratsyuyut-kompaniyi-rozshukuvanogo-ruslana-tarpana-rozsliduvannya

Війна війною, а російський бізнес - за розкладом: як працюють компанії розшукуваного Руслана Тарпана. Розслідування

 • 1060464 переглядiв

Попри війну, антиросійські санкції і навіть відкриті реєстри колаборантів, на території нашої держави й досі працює бізнес, тісно пов'язаний з росіянами. Чи то у СБУ на всіх не вистачає часу, чи то спецслужби ще не встигли повідомити про свою роботу публічно - судити складно. Так чи інакше та редакція УНН робить свій внесок у викриття компаній з російськими зв'язками, аби запобігти подальшому збагаченню їхніх власників.

Хто такий Тарпан?

Тарпан Руслан Серафимович - відома для одеситів персона, яка тривалий час маскувала свою сумнівну діяльність під бізнес-проекти і навіть меценатство.

Тарпан був також депутатом Одеської міської ради, завдяки чому його компанії тривалий час отримували найпривабливіші держпідряди з реставрації пам’яток архітектури, пам’ятників, вулиць міста. Про те, якими руйнуваннями фасадів історичних будівель завершувалися ці проекти часто писали ЗМІ. А про корупційні схеми на цих "реставраціях" так само часто інформували правоохоронці.

У 2017 році МВС оголосило Тарпана у розшук. Щоправда цього разу йшлося не про корупцію на реставраціях, а про розкрадання сотень мільйонів державних коштів на сумнозвісному проекті "Глибоководний випуск". 

Тоді ж Тарпан втік з України і, за даними слідства, й досі переховується в ОАЕ.

У 2021 році НАБУ оголосило втікача ще й у міждержавний розшук, а суд заочно його арештував.

Тим часом, низка компаній Тарпана та його формально колишньої дружини Оксани Шишовської продовжують безперешкодно працювати в Україні і, навіть, подаються на нові державні тендери. Не заважають їм ані кримінальні справи, ані розшук та арешти, ані явне російське коріння бізнесів родини Тарпана.

Тарпан і росія

Такі одеські компанії, як “Гранд Отель”, “Компас Проект” та “Квартал Руссова, за даними Реестрів, прямо чи опосередковано належать Тарпану.

У “Гранд Отелі” Тарпан “учасник” компанії, у “Компас Проекті” є бенефіціаром (кінцевим власником), а в “Кварталі Руссова” учасником вказане ТОВ “Інкор-Групп”, що належить Тарпану.

І всі ці три компанії (“Гранд Отель”, “Компас Проект” та “Квартал Руссова”) окрім Тарпана об’єднує ще одна особа - Раміль Шайдуллін. Він входив до складу засновників кожної з вищеперерахованих ТОВ.



Сам Шайдуллін - громадянин рф, що підтверджується сканом його паспорту, який є у розпорядженні редакції, та інформацією з YouControl.

Таким чином, зараз, під час війни росії проти України, щонайменше три компанії Тарпана із російським корінням безперешкодно працюють на благо країни-агресора?

Тарпан і опзж

Редакція УНН детально вивчила відомості з Реєстрів про згадані компанії.

З’ясувалося, що одне з приміщень “Гранд Отелю” надане для користування телеканалу Odesa.Live, який входить у ТОВ “НЬЮС НЕТВОРК” (вказане на офіційному сайті каналу), що належить Вадиму Столару. Останній - народний депутат, член вже забороненої в Україні проросійської партії "Опозиційна платформа – За життя". Ба більше, Столар, як вказує "Радіо Свобода", подібно до Тарпана втік з України.

Щоправда не у 2017 році, а зараз, коли в нашій державі почалася війна.

Додамо, що на Facebook-сторінці телеканалу значиться адреса - Приморський бульвар,7, яка дійсно є адресою “Гранд Отеля” Тарпана.

Тарпан і російська нагорода

Ще наприкінці минулого року видання "Стопкор" оприлюднило відомості про вірогідну співпрацю розшукуваного Тарпана з федеральною службою охорони росії. У 2016 році він, зокрема, отримав від ФСО росії іменну подяку.

У ній одеському втікачу, серед іншого, дякували за демонстрацію престижу і слави "российского государства".

Все тому, що Тарпан як палкий любитель "совєтчини" володів лімузином Сталіна і з цією машиною та ймовірно іншими раритетними авто брав участь у російських виставках - демонстраціях "російської слави".

З лімузином Сталіна не так давно трапилася скандальна історія. Його нібито у Тарпана вкрали. І тоді російські медіа ненароком засвітили, що розшукуваний Україною утікач особисто прибув до Москви, де писав заяву в поліції стосовно пропажі лімузина. 

Російське РЕН.ТВ також стверджувало, що Тарпан тільки з 2007 по 2018 рік придбав понад 40 колекційних машин і велика частина з них перебувала саме на території рф, де їх за нотаріально завіреною довіреністю купував його водій-помічник.

Загалом, як стало відомо УНН із власних джерел, лише за минулі півтора року Тарпан, вірогідно, здійснив понад 28 поїздок на територію країни-агресора. З метою перевірки цих даних, редакція скерувала запит до відповідних правоохоронних органів, однак на час написання цього матеріалу відповіді ще не отримала.

Натомість, зауважимо, що слідство встановило наявність у Тарпана аж 3 закордонних паспортів, а також види на проживання в ОАЕ та Болгарії.

Тарпан і грошові схеми

Про те, що бюджетні кошти виділені на проект "Глибоководний випуск", згодом були розкрадені у величезних сумах - відомо з матеріалів судових ухвал по справі, що наявні у відкритому доступі.

У них, зокрема йдеться, про сім етапів злочину, інкримінованого Тарпану. Серед іншого в судових документах згадується про факти легалізації вкрадених грошей. За для цього були використані фіктивні компанії, перелік яких наразі є чітко встановленим.

Разом з цим, за даними розслідування українського видання "Коментарі", привласнені кошти могли виводитися Тарпаном до рф.

"…всього Тарпан тільки на "Глибоководному випуску" міг провести фінансові операції на 4 мільйони доларів. Частину з цих коштів він намагався легалізувати в Монако, за що отримав підозру у Князівстві, арешт майна та кримінальну справу проти своєї дружини Оксани Шишовської. Іншу частину коштів виводив через розгалужену схему фіктивних договорів та компаній у росію. Проте досі йому не оголошено підозру за фінансування тероризму", - йдеться у підсумках розслідування видання.

Тарпан і Реєстр колаборантів

Наразі в Україні є вже щонайменше два реєстри колаборантів. До них вносять осіб, що підтримують російську агресію проти України, а також тих, хто має будь-які бізнес-зв’язки з рф. Тарпана до цього часу, попри логіку та факти, до реєстрів не внесено, хоч на це вже публічно реагують експерти.

"…є люди, які мали мільярдні контракти із рф, і на цьому заробляли гроші, і є такими сталими партнерами великого російського бізнесу – там їх чомусь немає. То безумовно в цій частині список треба розширювати і поповнювати такими людьми. Адже ймовірність того, що попередня їх співпраця з рф піде не на користь Україні, наразі дуже висока", - зазначив у коментарі УНН Андрій Золотарьов. 

Нагадаємо

У прокуратурі готуються екстрадувати Тарпана з ОАЕ.

Коли саме розпочнеться цей процес - достеменно невідомо. Однак факти російських зв’язків підозрюваного втікача ймовірно мають прискорити процедуру. Адже, прикривати пов’язаних з рф осіб сьогодні вже не готовий увесь цивілізований світ.

Українські Національні Новини

Суспільство